Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Podeljene nagrade najboljšim

Bled  -  Končal se je prvi blejski Ex-tempore, ki ga je organiziralo slikarsko društvo Atelje Bled.
Strokovna žirija, v kateri so bili akademska slikarka Melita Vovk, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Ana Kunstelj, akademski slikar in likovni mentor Matjaž Arnol in umetnostni zgodovinar in likovni kritik dr. Damir Globočnik si je dela ogledala včeraj, 8. oktobra, med 16. in 18. uro in se odločila podeliti naslednje nagrade.

 

Nagradi v kategoriji Barve Bleda sta dve, prispevala sta ju Hotel Astoria in Hotel Jelovica Bled.

1. Slikarka Catherina Zavodnik prejme nagrado za sliko »Varuhinje jezera«. Kompozicijsko premišljena upodobitev Blejskega jezera z otokom je zasnovana kot moderna slikarska podoba. O tem priča živahna barvna lestvica, ki je bolj kot realnemu svetu podrejena slikarkinemu notranjemu nareku. Skrbno položeni barvni nanosi ustvarjajo vtis optičnega gibanja in nenehnega spreminjanja slikarskega motiva pred našimi očmi.

2. Slikar Sergej Hanonin prejme nagrado za sliko »Sova«. Pravljičen motiv velike ptice pred blejsko panoramo z gradom je naslikan s sončnimi, optimističnimi in pretanjeno usklajenimi barvami, ki izpričujejo veliko slikarsko znanje in posluh za dekorativne učinke. Ob pripovednih elementih je slikar vselej pozoren tudi na likovna vprašanja. Zanimiva kompozicija, ki ni poselila celotno površino platna, skriva nemalo pretehtano razrešenih likovnih detajlov.

 

Tudi nagradi v kategoriji Prosta tema sta dve, prispevala sta ju Sava Hoteli Bled in Sportina Turizem.

1. Slikar Janez Mohorič-Mokrnk prejme nagrado za sliko »Lokvanji«. Motiv je naslikan s povzemajočimi potezami, ki pa se povezujejo v logično celoto, pri kateri ima pomembno vlogo tudi barva kot osrednji razpoloženjski poudarek in tisti dejavnik, ki harmonično poenoti celotno kompozicijo. 

2. Vinko Bogataj je pozornost žirije vzbudil z akvarelom »Krajina«. Pejsaž oziroma krajinsko upodobitev je sestavil iz skupka pretehtano razvrščenih in dinamičnih barvnih oblik, ki šele povezane v celoto nudijo vtis krajinskega ambienta. Pomembno vlogo ima tudi belina papirja, ki omogoča polnokrvne učinke barv, in izbranih oblik.

 

Nagrado za mladega ustvarjalca (mlajšega od 30 let), ki jo je prispeval Bledtours, prejme Veronika Vesel Potočnik za delo »Neprimerni pogoji za življenje«. Kompozicija, pri kateri imajo enakovredno vlogo barvni in risarski poudarki, je zasnovana na asociativen način. Oblike, ki na prvi pogled delujejo abstraktno, je slikarka dopolnila z risarskimi posegi, ki vsebujejo pripovedno noto. 

 

Posebno priznanje žirije (nagrado Hotela Triglav Bled) prejme akademski slikar Tomaž Perko za sliko »Bled v modrem okolju«. Na prvi pogled fotografsko zvesta upodobitev blejske panorame izpričuje veliko slikarsko virtuoznost. Slikar je z drobnimi slikarskimi potezami ustvaril vtis motivne resničnosti blejske panorame, postavljene nad veliko modro površino jezera. Ta modrina ima odločilen vpliv na barvno, svetlobno in razpoloženjsko podobo motiva.

 

Člane žirije so slikarska kvaliteta, intenzivnosti in predanost likovnemu delovanju posameznih oziroma številnih udeležencev Prvega ex tempora Bled prijetno presenetili, prav tako je bil zelo raznolik razpon likovnih in motivnih pristopov, ki so jih prispevali vsi udeleženci. Zato se je žirija odločila podeliti še troje posebnih diplom.

1. Diplomo prejme slikar Marko Sambrailo za sliko »Blejski grad«. Realistična upodobitev gradu je naslikana tehtno in precizno. Posebna pozornost je namenjena kompozicijskemu izrezu, pri katerem slikar namenoma ni poudaril razgledničarske mikavnosti blejske motivike. Harmonična, nekoliko temačna barvna lestvica je dodaten dejavnik, ki je motiv povzdignil na nivo samosvoje slikarske interpretacije.

2. Slikarka Chris Engels prejme diplomo za kompozicijo »Življenje na Bledu«. Slika je nastala s povezovanjem bolj ali manj povzemajočih, celo na prvi pogled naključnih nanosov živahnih barv, s katerimi je slikarka želela ponazoriti dinamično vzdušje oziroma življenjski utrip Bleda. Prisotna je moderna interpretacija tradicionalnega motiva.

3. Tretjo diplomo prejme slikarka Neva Bilač za delo v mešani tehniki »Blejski krap«. Motiv velike ribe je likovna sestavljanka, ki je nastala s povezovanjem raznolikih likovnih elementov. Slikarkin pristop je deloma izrazito duhovit, predvsem pa temelji na dobrem poznavanju zakonitosti kolažne gradnje podob.

 

Prvo nagrado (grand prix) Bleda, ki jo podeljuje Slikarsko društvo Atelje Bled, je žirija podelila slikarki Andreji Srna za sliko »Odsev«. Kompozicija je nastala s povezovanjem slikarskih in risarskih pristopov, ki jih je poenotila značilna razpoloženjska barvna lestvica. Slikarka je dogajanju v značilnem blejskem pejsažu z otokom, cerkvijo in gradom zoperstavila pogled v skrivnostne globine jezera, v katerih je odkrila naravne in domišljijske oblike ter celo skrivnostna bitja.

 

Zapisal Damir Globočnik, 8. 10. 2016

Oglejte si tudi