Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Pred vrati so prireditve ob 90- letnici KD Zasip

Člani Kulturno-umetniškega društva Zasip bomo jubilejno leto počastili s številnimi aktivnostmi. Večina prireditev  bo v Domu krajanov v Zasipu, in sicer od začetka oktobra do prvega tedna decembra.

Cikel prireditev bomo 10. oktobra otvorili s projekcijo filma Amandus, ki so ga snemali na Homu in za statiste uporabili prav Zasipljane. V goste bo prišel tudi direktor fotografije za dotični film, Ivan Marinček. Teden kasneje bomo predstavili športne videoposnetke in fotografije, ki jih ustvarja mlajša generacija. Na ogled bodo filmi Untouched project in promo-filmi skupine Vizualist.
 
V sodelovanju s turističnim društvom bomo 24. oktobra organizirali pokušino jedi iz prge na Prgarskem dnevu, potekala bo delavnica najmlajše, ob kulturnem programu se nam bodo cedile sline ob prginih zavitkih, cvrtkih, marmeladah, hruševi vodi, prginih mesnih zavitkih, rolicah s klobasico in posebnih palačinkah – prgačinkah.


Predzadnji oktobrski večer obeta posebno predstavo za najbolj pogumne otroke! V gozdovih na Homu bodo bitja iz Dežele ljudskih pravljic pripravila spektakel Gozd groze, sledil bo ogled grozljivke v Domu krajanov.  

Novembra se bodo predstavile posamezne sekcije društva. Prvo soboto Prgarke pripravljajo premierno predstavo igre Babja kmetija. Naslednji dan bomo prisluhnili odlomkom iz knjižnega prvenca Valerija Zupana. Najmlajši Navihančki bodo starejšim prikazali otroški ples in petje. Tudi konec tedna med 14. in 15. novembrom bo posvečen mladini. Predstavili se bodo Mladi Prgarji s komedijo Čist' drgač, v nedeljo pa bosta za najmlajše iz Zasipa Lucija Fužir in Meta Vodnjov pripravili prav otroško predstavo.


Razstava slikarjev in vezilij bo popestrila dneve med 18. in 22. novembrom. Zadnji novembrski vikend bomo s koncertom v Festivalni dvorani na Bledu v soboto in kulturnim večerom ob 90. letnici delovanja v nedeljo v Domu krajanov v Zasipu, vaščanom ponudili posebno doživetje. Preko predstavitve zbornika bomo orisali družbeno življenje v vasi, ovrednotili delovanje kulturnih društev, predstavili umetniško delovanje, pregledali najzanimivejše zgodovinske prelomnice vasi, se pogovarjali o zakladnih najdbah, si ogledali vaške običaje in s priznanji nagradili najbolj zaslužne člane društva.


Cikel prireditev bomo zaključili v prvem tednu decembra z literarnim večerom ob 140. letnici znamenite učiteljice in pesnice Vide Jerajeve, ki mu bo sledila razstava zbiratelja Leopolda Kolmana.


Ob 90. letnici delovanja lahko ponosno zapišemo, da je Kulturno-umetniško društvo Zasip v vseh letih delovanja pustilo nepozaben pečat na področju kulture v našem kraju. Preko aktivnosti se tkejo vezi med posamezniki. Verjamemo, da z našim delovanjem krepimo moralne vrednote, medsebojno spoštovanje in voljo do dela v vasi. Veseli bomo, če se boste odzvali našemu vabilu in nas počastili z vašim obiskom na kakšnem izmed dogodkov, ki jih pripravljamo.

 

Peter Zupan, predsednik KD Zasip

Oglejte si tudi