Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Poletno dogajanje na Blejskem gradu in na Bledu

V Zavodu za kulturo Bled smo tokrat pripravili še posebej pester program poletnih kulturnih dogodkov. Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled: »Verjamemo, da bo pester program festivalskega dogajanja z že ustaljenimi termini v poletnih dneh na Bledu prepričal domačo javnost, na Bled pa pritegnil tudi ljubitelje kulturnih dogodkov iz drugih koncev Slovenije in tujine«.

 

Na Blejskem gradu se v teh dneh zaključujejo gradbenega dela, v sklopu katerih prenavljamo grajske prostore, ki jih bomo v prihodnje, napolnjene z novimi vsebinami, ponudili našim obiskovalcem. Pod prenovljenim ostrešjem muzejske zgradbe nastaja večnamenski prostor, namenjen predstavitvam, predavanjem in razstavam, obnova prostorov poteka tudi v okroglem stolpu, kjer v restavriranih prostorih nastajata Riklijeva spominska soba in informacijska točka »Muzeji Gorenjske«.

 

Mednarodni glasbeni Festival Bled v svoji dvajseti izdaji

Festival Bled, ki je v dvajsetih letih prerasel lokalne okvire, se s svojim jubilejnim program vrača k svojim koreninam in s svežimi avtorskimi prijemi poustvarja prvi festival izpred dvajsetih let. Festival Bled ostaja največji slovenski festival, ki združuje znanje izkušenih mojstrov z mladimi v mojstrskih tečajih in delavnicah, saj je bilo na Bledu doslej več kot 100 mladih glasbenikov, ki so že imeli svetovno kariero ali pa so jo še naredili. V mojstrskih tečajih se je v zadnjih dvajsetih letih izpopolnjevalo prek 1.900 glasbenikov. Deset profesorjev, med njimi tudi prof. Michael Frischenschlager, ki je skupaj z mag. Jernejem Brencetom priljubljeni mednarodni glasbeni festival zasnoval, je mladim glasbenikom in publiki zvestih že deset let. Violinisti Xiang Chen, Mario Hossen, solistka Patricija Kopačinskaya, Giovani Angeleri, Timur Melnick, brata Jávorkai in Maxim Brilinsky – to je le nekaj najbolj zvenečih imen klasične glasbe, ki so svoje mojstrstvo izpopolnjevali tudi na Bledu.

 

Ob letošnjem jubilejnem 20. Festivalu Bled umetniški vodja festivala mag. Jernej Brence izpostavlja otvoritveni koncert Golden clasisics, v izvedbi članov Slovenskega orkestra saksofonistov, ki bo 2. 7. v cerkvi sv. Martina; poleg tega še poseben Večer s tamburaši KUD Dobreč Dragatuš (4. julij, Festivalna dvorana Bled), ki slovijo kot najboljši tamburaški orkester v Sloveniji in večer opernih arij in duetov Angel Voices (Vila Bled, 11. julij) v izvedbi mladih pevk in pevcev, udeležencev mojstrskega tečaja pri profesorici in operni pevki Editi Garčevič Koželj.

 

V programu se bodo poleg omenjenih zvrstili še večeri klasične glasbe. S svojimi učenci jih pripravljajo dolgoletni glasbeni profesorji, ki poučujejo v vsakoletnih mojstrskih tečajih Festivala Bled. Letos se mojstrskim delavnicam za violino in violončelo pridružuje še mojstrska delavnica za jazz/rock/pop/etno, v kateri bodo mlade glasbenike poučevali uveljavljeni glasbeniki: Janez Gabrič (bobne), Igor Matkovič (trobento), Jani Moder (kitaro), Nikola Matošič (bas) in Milan Stanislavljević (klavir). Čeprav rok za prijave še ni potekel (25. junij) je vseh pet delavnic že polno zasedenih; po novo znanje pa prihajajo mladi glasbeniki iz vsega sveta.

 

Okarina etno festival – 25 let etna v sodobnih glasbenih ritmih

Okarina etno festival je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme že 25. let obiskovalce na Bled privablja z jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

 

Na letošnjo izdajo festivala v juliju in avgustu prihajajo vrhunski glasbeniki iz Slovenije, Hrvaške, Kube, Peruja, Brazilije, Poljske, Reuniona, Sardinije, Vietnama, Irske, ZDA, Španije, Katalonije, Izraela in Portugalske. Okarina etno festival bo letos glasbenike v večjem delu, poleg Blejskega gradu, gostil na velikem odru v promendanem parku, kar bo obiskovalcem omogočilo povsem novo glasbeno izkušnjo. V okviru festivala se bo zvrstilo 18 koncertov, med izvajalci pa so po besedah umetniškega vodje festivala Lea Ličofa vrhunski glasbeniki, ki so cenjeni gostje najbolj znanih tovrstnih glasbenih festivalov kot sta npr. festivala v angleškem Glastonburyu in v francoskem Dionu.

 

Mednarodni glasbeni Okarina etno festival se bo na velikem odru na blejski promenadi začel že 17. 7., ko bodo v okviru Blejske noči nastopili Neca Falk, Smaal Tokk in skupina Kontrabant. Teden dni kasneje (24. 7.) na Bled prihaja skupina Mercandonegro Orchestra (Kuba, Peru, Brazilija), ki bo nastopila v okviru Plesnega vikenda (Festival swinga, salsa). Udarni del festivala 29. 7. otvarjajo domačini, legendarna Gorjanska godba, takoj za njimi pa južnoafriška skupina Abavuki. Na Blejskem gradu bodo nastopili: poljska zasedba Volosi (30. 7.), sardinski pevci tradicionalne glasbe Tenores di Bitti in irski pevec Frankie Lane (31. 7.) ter Lotus Duo, Vietnam in bluesman Big Daddy Wilson, ZDA (1. 8.). Med udarnimi imeni letošnjega festivala so zagotovo Ester Rada, Izrael (8. 8.), portugalska pevka Gisela João (9. 8.), skupina Calima iz Katalonije (7. 8.) in zasedba Simangavole, Reunion (6. 8.) kot tudi neponovljiva Josipa Lisac (promendarni park, 2. 8.).

 

Del festivalske zgodbe bo tudi koncert švicarskega harmonikarja Nanda, ki bo na Blejskem gradu (30. 7.) nastopil v okviru še enega čezmejnega festivalskega sodelovanja Akkordeon Festival Kaernten-Gorenjska v organizaciji našega odličnega harmonikarja Gašperja Primožiča in avstrijskega profesorja harmonike Romana Pechmanna.

 

V spomin na Arnolda Riklija

Ob 160. letnici prihoda Arnolda Riklija na Bled, kar štejemo za začetek zdraviliškega turizma, bomo na Blejskem gradu odprli prenovljeno Riklijevo spominsko sobo, dokumentarni film »Arnold Rikli – Voda, sonce, zrak« pa bo premierno prikazan na 2. Blejskem filmskem festivalu prihodnji teden. V poletnih dneh bomo izvedli dvomesečni program dnevne animacije za goste in domačine po Riklijevih metodah in načelih, vključevala pa bo tudi obisk gradu. Program je del projekta »Zdravilstvo A. Riklija v sodobni preobleki«.

 

Razstava del slikarke Ejti Štih in literarni večer z Giocondo Belli

Priznana slikarke Ejti Štih, ki živi v Boliviji se bo s svojimi deli v Galeriji Stolp predstavila v juliju. V otvoritvenem večeru 2. 7. se bo s svojo poezijo predstavila tudi Gioconda Belli, ena najpomembnejših sodobnih latinskoameriških pesnic in pisateljic. Svoje pesmi bo brala v španščini, v prevodu pa jih bomo slišali v izvedbi igralke Vesne Jevnikar. Njun nastop bo spremljal duet Grupo Sal Duo.

 

 

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi