Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

NA DNEVU ODPRTIH VRAT BLEJSKEGA GRADU OBISKOVALCEM PREDSTAVILI PRENOVLJENE PROSTORE IN NOVOSTI V GRAJSKI PONUDBI

V Zavodu za kulturo Bled so v petek, 30. oktobra 2015 na široko odprli vrata Blejskega gradu. Obiskovalci so si lahko v okviru Dneva odprtih vrat Blejskega gradu ogledali prenovljene prostore in se seznanili z novostmi v grajski ponudbi, dogodek pa je bil pospremljen tudi z raznovrstnim kulturnim programom. V teh dneh se je namreč zaključila obsežna prenova grajskih prostorov, začrtana v desetletnem upravljavskem načrtu zavoda. V obnovo so po besedah direktorja zavoda Matjaža Završnika vložili več kot 700.000 evrov, ki so jih pridobili z vstopninami na Blejski grad. V letošnjem letu je Blejski grad do konca septembra že obiskalo 294.269, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rekordni mesečni obisk odkar Zavod za kulturo Bled upravlja Blejski grad pa so zabeležili v avgustu, ko je grad obiskalo kar 53.163 obiskovalcev.

 

Podatki o obisku kažejo na to, da bo leto 2015 najuspešnejše, odkar se  Blejski grad in Festivalna dvorana nahajata v upravljanju Zavoda za kulturo Bled. To je tudi omogočilo začetek obsežne prenove, ki se je s pridobivanjem projektne dokumentacije, izborom izvajalcev in promocijskimi aktivnostmi sicer začela že lani. V skladu s sprejetimi dolgoročnimi strateškimi načrti so tako letos predvsem na gradu poskrbeli za nove pridobitve, ki bogatijo ponudbo in jim bodo v bodoče omogočale izvedbo dodatnih programov.

 

Najpomembnejša pridobitev je nova manjša dvorana na doslej neizkoriščenem podstrešju nad muzejem, ki bo namenjena predstavitvam, projekcijam in razstavam. Prostor bo namenjen delu manjših skupin, ki si bodo grad izbrale bodisi za strokovna ali družabna srečanja. Viteška dvorana kot edini prostor, ki so ga doslej imeli za te namene, bo tako razbremenjena in jo bodo lahko namenjali za večje število protokolarnih srečanj.

 

V sobi v tretjem nadstropju okroglega renesančnega stolpa so strokovnjaki najprej restavrirali poslikave, nakar so vanjo umestili spominsko razstavo o Arnoldu Rikliju ob letošnji 160. letnici njegovega prihoda na Bled. Atraktivna in tehnično dovršena je tudi predstavitev gorenjskih muzejev nadstropje više. Skupaj z Narodnim muzejem Slovenije so predstavitev namenili obiskovalcem gradu, ki morda potrebujejo namig za obiske na Gorenjskem.

 

Prav tako je prenovljena protokolarna soba v vhodnem stolpu, ki bo koristila predvsem pri organizaciji porok in kot manjši prostor za razgovore. Za vse tri prostore je zasnove prispeval projektant Boris Deanovič, oblikovala jih je Barbara Bogataj, izvedlo pa podjetje RPS- Filmsko in slikovno gradivo je delo skupine Vizualist. 

 

Večji del obnovitvenih del je bil izveden na muzejskem traktu in na kapeli, kjer je bila v celoti zamenjana strešna kritina in  postavljen nov sistem obrambe pred udarom strele. Projekte je prav tako izdelal Boris Deanovič iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, izvajalec del pa je bilo podjetje Kolektor Koling s podizvajalci. Delavci podjetja Gradbeništvo Novak so poleg tega v celoti očistili in prenovili severno grajsko fasado. Na obeh terasah so v zavodu skupaj z novim najemnikom grajske restavracije, Hišo kulinarike Jezeršek poskrbeli za nove senčne tende in zamenjali dotrajano panoramsko okno v restavraciji. Grad pa je ob vsem naštetem bogatejši tudi za novo transformatorsko postajo.

 

Blejski grad obišče vedno več obiskovalcev, zato uvajajo še dve novosti tipni vodnik za slepe in slabovidne in avdiovodnike, saj želijo da bi grad lahko doživeli in o njem čimveč izvedeli vsi obiskovalci. Vodnik za slepe in slabovidne je delo Zavoda Dostop. V mesecu novembru pa se bo na raziskovanje zgodovine Blejskega gradu mogoče odpraviti tudi z avdiovodniki. Posamezniki in skupine bodo s pomočjo avdiovodnika na sedemindvajsetih  točkah po gradu lahko spoznavali grajsko preteklost in številne zgodbe ter posameznike, ki so tlakovali razvoj najsterejšega gradu na Slovenskem. Avdiovodenje bo na voljo v 17 jezikih, aplikacija za mobilne naprave je delo podjetja Intri.

 

Veliko dela in sredstev je bilo vloženih tudi v obiskovalcu sicer nevidno infrastrukturo v grajskih stavbah  ter v urejevanje okolice. Popolnoma je prenovljen velik del elektroopreme, celotno področje gradu je pokrito z brezžičnim internetnim omrežjem, prav tako so v večino prostorov namestili varnostni, protipožarni  in video nadzorni sistem. V okolici gradu so v okviru urejevanja odstranili vsa od žleda in lubadarja poškodovana drevesa in skrbeli za čistočo na dostopnih poteh.

»Na Blejskem gradu se s promocijo, animacijo in organizacijo prireditev trudimo še povečevati obisk, saj nam višji prihodki omogočajo nove investicije. Večino v desetletnem upravljavskem načrtu predvidene prenove smo že uresničili, zadnja dela pa ostanejo za prihodnji dve leti«, poudarja direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.

 

Oglejte si tudi