Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Na Bledu koncert Gala Gjurina s simfoniki Cantabile in gosti

Letošnji kulturni program v Zavodu za kulturo Bled začenjamo v petek, 13. 2. 2015 s koncertnim večerom Gala Gjurina, izvrstnega, neponovljivega ustvarjalca in interpreta sodobnega glasbenega izraza v Festivalni dvorani Bled, ob 20. uri in z odprtjem razstave del akademske slikarke Mete Šolar v Galeriji Stolp na Blejskem gradu, ob 17. uri.

 

Na blejskem koncertu bo mogoče slišati izbor skladb z zadnjih šestih Gjurinovih avtorskih albumov (Fetiš, Srce, Duša, Telo, Cantabile, Temna godba), hkrati pa skladbe pisane posebej za simfonike Cantabile oz. druga orkestralna Gjurinova dela. V okviru koncerta na Bledu bo izvedena tudi skladba »Stavek za oboo«, ki je del širšega Gjurinovega simfoničnega projekta: glasbe za celovečerni film »Kekec 4«. Izvedla ga bo koncertna solistka oboistka Eva Vrtačnik.

 

Kot posebna gostja bo nastopila Galova sestra Severa Gjurin (glas), ki bo predstavila nekaj svojih novejših skladb in hkrati starejših uspešnic še iz časa zasedbe »Olivija«. Galu, Severi in orkestru Cantabile se bodo v koncertnem programu pridružili tudi člani dveh mladih in vročih zasedb: Čedahuči, ki so pred kratkim izdali svojo drugo zgoščenko »Severnica«, in člani skupina 2B iz belokranjske Vinice, ki so tik pred izidom svojega prvenca. Orkester bo vodil dirigent in klarinetist prof. Marjan Grdadolnik, koncertni mojster pa bo Dejan Gregorič (violina).

 

Gal Gjurin (letnik 1978) je avtor, večinštrumentalist, vokalist, glasbeni producent, pesnik in prozaist. Doslej je izdal sedem avtorskih plošč, njegova literatura pa je prevedena v italijanščino, angleščino, češčino, srbščino in slovaščino, objavljena pa je tudi v antologiji slovenske poezije Mi se vrnemo zvečer (Beletrina, 2004) in antologiji slovenske erotične poezije V tebi se razrašča (Mladinska knjiga, 2008). Komponira avtorsko orkestralno simfonično in filmsko glasbo ter glasbo za dramske in plesne predstave. Simfonični orkester Cantabile združuje 77 odličnih mladih glasbenikov iz Logatca in drugih krajev osrednje Slovenije in okolice, ki jih vodi dirigent prof. Marjan Grdadolnik, nastal pa je pred štirimi leti iz Simfoničnega orkestra Glasbene šole Logatec. 

 

V Galeriji Stolp na Blejskem gradu pa bo v istem večeru (ob 17. uri) odprtje razstave del akademske slikarke Mete Šolar iz Radovljice pustno obarvano. Mlada umetnica je nedavno diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na grajski razstavi bodo večinoma predstavljeni njeni portreti v akvarelni tehniki na papir ali na svilo, ki so nastali v sklopu njene diplomske naloge.

Razstava bo na ogled do konca februarja, vsak dan v med 8. in 18. uro, v odpiralnem času Blejskega gradu.

 

Zavod za kulturo Bled

 

Oglejte si tudi