Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

FOLKLORNO DRUŠTVO BLED NA GOSTOVANJU V LIBUČAH

Na avstrijskem Koroškem, v občini Pliber, pod Peco leži kraj Libuče /Loibach, oddaljen le slaba 2 km od slovenske državne meje. Slovenski Korošci si močno prizadevajo ohraniti slovenski jezik in kulturo. Naj posebej omenim Milko Hartman (1902-1997), pesnico in kulturno delavko rojeno v Libučah, ki se je vse svoje življenje zavzemala za enakopravnost slovenskega jezika v slovenski narodni skupnosti na Koroškem. V njen spomin krajani vsako leto organizirajo kulturne prireditve.

 

Vsako leto v Libučah na praznik krajevnega patrona Sv. Jerneja poteka tudi prireditev Libuško žegnanje. Kulturno vsestransko močno dejaven MoPZ Kralj Matjaž  je  leta 1986 prvič priredil na praznik žegnanja  veselico pod šotorom, obogateno z družabnimi igrami in kulturnim programom, s poudarkom na dvojezičnosti.

 

Leta 2009 je Libuško žegnanje doživelo pravo prelomnico, postalo je ne le cerkveni praznik, ampak  tudi praznik manjšin narodnih skupnosti. Libučani so  tega zelo veseli, saj jim to omogoča lažje kulturno povezovanje in odpiranje navzven. Libuško žegnanje  je do sedaj gostilo preko 200 kulturnih in glasbenih  skupin iz celotnega alpsko-jadranskega prostora. Žegnanje je poznano tudi po izvrstni kulinariki, ki zadovolji še tako razvajenega sladkokusca.

 

Pliberčani in Libučani so se dolga leta prizadevali za postavitev dvojezičnih tabel. Leta 2011 se jim je ta želja končno uresničila. Prav nasproti dvojezične table Libuče stoji prijetna hišica s pravljično urejenim vrtom gospe Barbare Grilc, ki nas je prijazno povabila v njen dom, da smo se lahko preoblekli in pripravili za nastop.

 

 

Na jubilejno 30. Libuško žegnanje 23.8.2015 nas je povabil MoPZ Kralj Matjaž. Na  žegnanju smo nekaj let nazaj že nastopili, zato smo se vabila še posebej razveselili, ne le zaradi nastopa ampak tudi zato, da se bomo lahko spet srečali z našimi starimi znanci, prijatelji in čudovitimi gostitelji. Na  prireditvi so poleg nas nastopili: otroška plesna skupina FOLK iz vaške skupnosti Loibach, Shead performance, Western Country Band, Manfred TISAL, Vera in originali, Alpski kvintet ter moški pevski zbor Kralj Matjaž, ki je  bil na tekmovanju »Koroški zbori 2014« imenovan za zbor leta, je bil pa tudi že nas gost na eni od prireditev Veselo po domače, in smo ga povabili tudi na letošnjo, ki bo tako kot vedno v Festivalni dvorani Bled, dne 29.12.2015.

 

Ob zaključku bi se rada v imenu FD Bled  zahvalila vodju prireditve in našemu prijatelju Janku Kulmeschu, Adrijanu Mandlu, predsedniku MoPZ Kralj Matjaž, gospe Barbari Grilc, krajanom in vsem, ki so pripomogli k tako lepi prireditvi, na kateri smo resnično uživali.

Zahvalila  bi se rada tudi našemu podpredsedniku Antonu Repetu, ki je glavni organizator in krivec za marsikatero lepo doživetje, tudi to v Libučah.

 

 


 

Oglejte si tudi