Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

FOLKLORNO DRUŠTVO BLED NA GOSTOVANJU V BANJA LUKI IN SLATINI

Folklorno društvo Bled  se  je na povabilo  Slovenske izseljenske matice in društva Slovencev TRIGLAV Banja Luka konec junija udeležilo praznovanja Slovenskega dneva v Slatini.

 

V petek, 26.6.2015, smo se v zgodnjih jutranjih urah  z avtobusom odpeljali proti  Banja Luki.

V Ljubljani se nam je pridružila  še Vesna Vukšinič  Zmaić, predstavnica Slovenske izseljenske matice.  V Banja Luko smo prispeli v  poznih dopoldanskih urah. Tam sta nas  toplo sprejela predstavnika Slovenskega društva TRIGLAV  Banja Luka, predsednica Marija Grkić in gospod Viktor, ki je bil ves čas naš vodič.

 

Po kosilu nas je gospod Viktor peljal na ogled Banja Luke, ki je glavno mesto Republike srbske. Razkazal nam je kulturne znamenitosti mesta, džamijo Ferhad-pašna, ortodoksno katedralo Kristusa Odrešenika, predsedniško palačo, muzej Republike srbske, obzidje gradu iz časa Rimskega imperija… .

Pred vrnitvijo v hotel nas je g. Viktor z avtobusom pospremil  še na ogled slapov reke Krupe ter bližnjega  pravoslavnega samostana.

 

Naslednji dopoldan smo obiskali trapistični  samostan in cerkev Marije Štern-Zvezda, oddaljen le nekaj kilometrov iz Banja Luke. Prijazni opat nas je vodil skozi cerkvene prostore in barvito opisoval zgodovino Trapistov. Trapisti izhajajo iz strogega cerkvenega reda osnovanega  leta 1663.  Poznani so po siru Trapist. Prva proizvodnja sira sega v leto 1882 in je nastala prav v Banjaluškem samostanu. Polega sira so poznani tudi po proizvodnji piva, ekoloških proizvodih in drugih gospodarskih dejavnostih.

 

Po končanem  ogledu smo se odpeljali na kulturno prireditev v  SLATINO-LATKAŠI

Društvo Slovencev TRIGLAV iz Banja Luke je bilo organizator  že »VI. Slovenskega dneva».

Prireditev je osnovana z namenom ohranjanja spomina na Slovence in njihovo težko življenje v času priseljevanja. Prvi priseljenci  so bili Kraševci in Primorci, ki so se od leta 1925, bežeč pred  fašizmom in italijansko asimilacijo, naseljevali v Slatini in okoliških zaselkih banjaluškega robnega območja. Kasneje so se tja priseljevali tudi drugi Slovenci. Danes je Slatina-Latkaši poznana predvsem kot zdravstveno rehabilitacijski center.

 

Uvodni del  prireditve se je pričel ob 15.00 uri s predstavitvijo kulturnega bogastva na stojnicah ter mimohodom Pihalne godbe iz Brkinov in Folklornega društva Bled od Slateksa do termalnega centra.

Ob  16.00 uri je podpredsednik  Društva Slovencev TRIGLAV iz Banja Luke, Mladen Lunić s kratkim pozdravnim govorom in zahvalo vsem, ki so omogočili izpeljavo tega dogodka, otvoril kulturni program.

V kulturnem programu so sodelovali Brkinska godba in pevska skupina DOTIK iz Brkinov, moška pevska skupina POZDRAV iz Gorenje vasi, MePZ Davorin Jenko iz Banje Luke, otroška Folklorna skupina društva TRIGLAV Banja Luka in naše Folklorno društvo Bled.

 

Po zaključnem delu kulturnega programa se je pričela »Slovenska veselica«.

Za veselo razpoloženje in rajanje pozno v noč je poskrbel  ansambel Lisjak iz Kozine in gostitelj, ki je skrbel za bogato obložene  mize z dobrotami po katerih slovijo daleč na okoli. Bili so čudoviti gostitelji in hvaležni smo, da smo bili tako lepo sprejeti.

 

Vsem, ki so nam omogočili, da smo lahko sodelovali na »VI. Slovenskem dnevu,« se še enkrat prav lepo zahvaljujemo.

Oglejte si tudi