Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Filmske projekcije v okviru cikla prireditev 90. letnice KUD Zasip

V soboto, 10. oktobra in v petek, 16. oktobra so v okviru cikla 90. letnice KUD Zasip potekale projekcije filma Amandus, kratkih promocijskih videov skupine Vizualist in športnega filma Untouched Project: The Sunny Side of Alps. Na dogodkih so nas z obiskom počastili tudi gostje, ki sodelovali pri snemanju, bodisi za ali pred kamero.
Prvi filmski večer je bil posvečen kostumskemu filmu režiserja Franca Štiglica z naslovom Amandus, ki s v slovenski kinematografiji velja za prvi film posnet v cinemaskopski tehniki. Na projekciji se nam je pridružil direktor fotografije, g. Ivan Marinček. 93-letni filmski direktor omenjenega filma, ki je stal tudi za kamero nekaterih slovenskih najbolj uspešnih in znanih filmov (Na svoji zemlji, Ne joči Peter, Srečno Kekec, Deveti krog, To so gadi), nas je navdušil s svojo karizmo. Pripovedoval je o tehnikah snemanja v starih časih, svojih prvih napravah, primerjal staro in novo tehniko ter obujal spomine iz snemanja Amandusa na Homu. Povedal je, da so bili vaščani Zasipa kot statisti izredno disciplinirani in zato posnetkov ni bilo potrebno ponavljati. Tudi po projekciji filma je z veseljem poklepetal z obiskovalci prireditve. Posebej pa so mu teknile tudi tepke, ajdov kruh in prgina marmelada, s katerimi smo postregli vse prisotne.
Drugi filmski večer je bil posvečen mladim filmskim ustvarjalcem iz Zasipa. Le-ti so s svojim znanjem in spretnostjo soustvarili kratke promocijske filme skupine Vizualist in športni film Untouched Project. Na prireditev smo povabili Petra Podlogarja, člana slovenske reprezentance deskanja v prostem slogu in študenta ekonomije. V pogovoru nam je orisal razvoj in tekmovalne discipline deskanja na snegu. Spregovorili smo tudi o treningu, varnosti in zaščitni opremi v gorah.

Sklop projekcij filmov v okviru cikla 90. letnice KUD Zasip smo zaključili. Že naslednji teden pa bomo otvorili novega. V soboto, 24. oktobra ob 17. uri bomo na prireditvi Prgarski dan v Domu krajanov Zasip predstavili in poskusili jedi iz prgine moke. Že dopoldne (ob 10.30 uri) pa bomo organizirali delavnice za naše najmlajše.

Oglejte si tudi