Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Festivalsko obarvana nastopa FD BLED v maju

V mesecu maju je naše folklorno društvo nastopilo kar na dveh različnih festivalih v naši sosednjii deželi Italiji.

 

22. maja je v italijanskem mestu Venzone – Pušja vas potekal že 14. zaporedni Festival kulture in prijateljstva narodnih parkov vzhodnih Alp. Festival se je odvijal na čudovitem, v gotsko-beneškem slogu zgrajenem glavnem trgu.  Na tem festivalu se je tokrat že tretje leto zapored s staro-gorenjskimi ljudskimi plesi predstavila naša folklorna skupina. Poleg nas so nastopali še  folklorna skupina iz Delnic na Hrvaškem, folklorna skupina iz Rezije in drugih bližnjih dežel v sklopu narodnega parka.

Tako kot lani smo bili tudi letos lepo sprejeti. V plesu in druženju smo se povezali z gosti in nastopajočimi in se prijetno zabavali. Proti večeru pa smo se zadovoljni in polni lepih vtisov vračali proti domu.

 

Zadnji vikend v maju pa nas je župan Janez Fajfar župan povabil na dvodnevno gostovanje v Italijo na  Festival jezer v Iseu. Na festivalu smo z gorenjskimi ljudskimi plesi zastopali  Bled in Slovenijo in tako  ponesli delček slovenske kulturne dediščine v ta lepi del Italije.

V času festivala so  bile ulice Isea prekrite z bogato obloženimi  raznovrstnimi stojnicami kulinaričnih dobrot in izdelkov rokodelcev z bližnje in daljne okolice ter razstavo slikarskih in drugih umetnikov. Prav posebej zanimiva in dobro sprejeta  je bila  stojnica blejskega grajskega tiskarja Janeza Rozmana.

Na jezeru Iseo je  otok Monte Isola, nanj smo  se v sobotnem dopoldnevu z ladjico odpeljali tudi mi. Otok je vegetacijsko  zelo bogat. Čudovito polna drevesa pomarančevcev in limonovcev so nas predrzno vabila. 

 

Hvala predsedniku društva upokojencev Bled, predstavnicama občine in članom ljubiteljskega slikarskega društva ATELJE Bled za prijetno druženje in še posebej našemu županu za povabilo.

 

 

FOLKLORNO DRUŠTVO BLED

 

Oglejte si tudi