Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

AS-ov dan

Bled - Glasbeno društvo Saksofonija organizira praznovanje 200-letnice rojstva izumitelja saksofona Adolpha Saxa, ki bo potekalo v nedeljo, 30.11. na Bledu. Poimenovali so ga kar celodnevno SAKSBENO dogajanje ob praznovanju.

Društvo Saksofonija želi s svojim delom popularizirati glasbo in saksofon, vplivati na kulturni razvoj, obenem pa skrbi za visok akademski nivo, pri tem pa (ne samo) slovenske saksofoniste združuje in vzpodbuja pri njihovem delu. Svojim članom nudi možnost udeležbe na različnih delavnicah, popust pri udeležbi na nekaterih seminarjih, omogoča izposojo snemalne opreme, pomaga pri organizaciji koncertov in izdaji zgoščenk.

Tekom dneva se bo zvrstilo več koncertov, kot tudi seminarjev po različnih lokacijah na Bledu:

  • 8:00 in 10:00, Cerkev Sv. Martina: "Let's baROCK"
    Let's baROCK je projekt kjer se saksofon uporablja za izvajanje stare glasbe. Ob 8.00 bosta Lev Pupis in Matjaž Drevenšek izvedla Bachovo Sonato za violino in continuo, BVW 1021. Ob 10.00 bo saksofonski kvartet KGBL izvedel nekaj Bachovih koralov, BWV 253.
  • 11:00, Infocenter Triglavska roža Bled: Jeunnesse koncert: mladinski koncert
  • 14:00, Kavarna Park: Jeunnesse koncert: mladinski koncert
  • 16:00, Festivalna dvorana: Odprtje razstave karikatur na temo "Adolphe Sax", razstavo je omogočila regija Valonija in jo bo odprl veleposlanik Kraljevine Belgije, gospod Paul Jansen
  • 17:00, Festivalna dvorana: Gala koncert saksofonska orkestra SOS in SOS-junior

 

Glavni dogodek bo gala koncert orkestra SOS in SOS-junior v Festivalni dvorani na Bledu ob 17:00.
Orkester SOS je nastal na pobudo mojstra Roberta Buttusa, ki je tudi snovalec nove znamke saksofonov – Sequoia. Po večletnem uspešnem sodelovanju s saksofonistom Levom Pupisom, ki pri projektu Sequoia sodeluje kot strokovni svetovalec na področju razvoja glasbil, sta ugotovila, da je napočil čas za uveljavitev znamke Sequoia tudi na koncertnih odrih. Tako je nastal saksofonski orkester SOS, njegove članice in člani pa so uveljavljeni saksofonisti iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. V svojih okoljih in tudi širše so člani orkestra že uveljavljeni pedagogi, aktivni in uspešni pa so tudi kot solisti, aranžerji, skladatelji, jazzovski in komorni glasbeniki.
Vstop prost!

Že zjutraj pa se bo v Festivalni dvorani začelo strokovno srečanje za učitelje saksofona.

Častni pokrovitelj AS-ovega dne je veleposlanik Kraljevine Belgije, gospod Paul Jansen.

Vsi prisrčno vabljeni! 

Oglejte si tudi