Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

24. Okarina etno festival – ubrana glasba različnih svetov

Bled - Nastop skupine Family Atlantica je ta vikend zaokrožil že 24. izdajo mednarodnega glasbenega Okarina etno festivala na Bledu. Na enem najstarejših etno festivalov v evropskem prostoru, ki ga na Bledu pripravljajo v okviru Zavoda za kulturo so se v sedmih odlično obiskanih koncertnih večerih od 1. do 9. 8.  – več kot 5.000 obiskovalcev so našteli organizatorji - etno glasbe željnemu občinstvu predstavile vrhunske zasedba z vsega sveta.

 

Umetniški vodja 24. Okarina etno festivala Leo Ličof: »Z letošnjim festivalom sem izredno zadovoljen. Vsi koncerti so bili na vrhunski ravni. Imamo vrhunske pogoje: odličen oder, odlično ozvočenje, boljše kot kadarkoli doslej. Vsi, ki pripravljamo festival smo si doslej pridobili veliko izkušenj, sad našega dela pa je letošnji festival, s katerim so, po obisku sodeč, zadovoljni tudi obiskovalci. Okarina etno festival je tako pomemben del blejskega turističnega mozaika.«

 

Po besedah Lea Ličofa je bistvo Okarina etno festivala medkulturnost: »Povezovanje med narodi in tudi med nami, domačini je izredno pomembno. Gre za etiko, za odklanjanje monolitov, ozkosti; pomembno je da iščemo čim širše horizonte, razširjamo svojo zavest in se družimo v prijetnem ambientu glasbe, ki podira vse meje.«

 

24. Okarina festival se je tokrat odvijal na več prizoriščih. Letošnja novost je bil uvodni koncert že 19. 7. v okviru Blejske noči, ko so nastopili gostje iz Francije Roots intention crew. Že lani se je izkazalo, da je Blejski grad lahko prizorišče za bolj komorno, nežno glasbo. Fargana Qasimova Ensemble iz Azarbejdžana, harfistka Catrin Finch (Wales) in Seckou Keita (Senegal) ter finski kvartet orgličarjev Sväg (od 1. do 3. 8.) so več kot izpolnili pričakovanja obiskovalcev, ki so vse tri grajske večere do roba napolnili zgornjo grajsko teraso.

 

V drugem delu festivala v Zdraviliškem parku (od 6. do 9. 8.) so se na velikem odru predstavile zasedbe z bolj »veseljaškim« tipom etno glasbe. Tako smo bili priče energičnemu nastopu Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, ciganskim in makedonskim ritmom »kralja romske glasbe« Ferusa Mustafova, karizmatičnemu večeru s skupino pariških Afričanov Debadema in za konec še nastopu skupine Family Atlantica, ki so s pravo eksplozijo neustavljivih ritmov zaključili letošnji festival.

 

»Okarina etno festival postaja temeljni glasbeni dogodek blejske turistične sezone, enako kot rastejo tudi drugi dogodki, ki jih podpiramo v Zavodu za kulturo Bled. Tu je Festival Bled, prihodnje leto že dvajseti, ki je bolj posvečen klasični glasbi in z njo povezanimi žanri. Ponovno smo podprli festival mladih talentov Zlati mikrofon, ki nas je presenetil z udeležbo velikega števila pevcev iz različnih držav. Tako iz leta v leto gradimo blejsko festivalsko poletje, ki se začne junija in se zaključuje s prireditvami na Blejskem gradu v drugi polovici septembra in tako gostom in domačinom nudimo vsako leto pestrejši in bolj kakovosten program,« je ob zaključku festivala poudaril Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

 

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi