Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Krepitev vezi med Slovenijo in Walesom

Cardiff, Llandudno - Slovenski veleposlanik v VB Iztok Jarc je prejšnji teden obiskal valižansko prestolnico ter največji turistični okraj Conway na severu Walesa, kjer se je pridružil županu Bleda Janezu Fajfarju z močno 'pevsko' delegacijo.

Glavna tema obiska Cardiffa je bila nadaljnji razvoj in utrditev poslovnih, kulturnih in turističnih vezi med Slovenijo in Walesom ter priprava na potencialno imenovanje novega časnega konzula RS v Walesu. Tako se je prvi dan obiska veleposlanik Jarc med drugim sestal s prvim ministrom Walesa, Carwynom Jonesom, predsedujočo valižanskemu parlamentu Rosmary Butler ter obiskal pomembna kulturna, politična in športna središča v Cardiffu, kot so Welsh Arts International, Millenium stadion ter seveda Senedd, valižanski parlament.

Veleposlanik Jarc se je sestal tudi s potencialnimi kandidati za častnega konzula v tem predelu Velike Britanije, ki po svojih karakteristikah (velikosti, populaciji ter tudi BDP) močno spominja na Slovenijo. Po imenovanju častnih konzulov za Škotsko in Severno Irsko se tako v kratkem obeta častni konzulat še v zadnjem večjem predelu VB izven Anglije.


Po delovnem obisku prestolnice se je veleposlanik skupaj s predstavnikom STO v Londonu Tinetom Murnom udeležil predstavitve turistične destinacije Bled v kraju Llandudno v okraju Conway na severem predelu Valižanskega. Predstavitev za skoraj 100 povabljenih so skupaj pripravili Zavod za kulturo Bled, Občina Bled, MPZ Triglav Lesce - Bled, STO pisarna London in Zavoda za turizem Bled in Radovoljica ter Veleposlaništvo RS v Londonu v sodelovanju z lokalnimi oblastmi. V viktorijanskem turističnem kraju Llandudno na severu Walesa je predstavitev turistične destinacije Bled s poudarkom na njegovi kulturni in naravni dediščini potekala v kulturnem centru Venue Cymru v sklopu tekmovanja zborov Sealink Coral Competition, kjer je nastopal tudi MPZ Triglav Lesce Bled.


V letu 2011, ko smo praznovali 1000 - letnico prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih, je Bled obiskal tudi zbor Maelgwyn iz Walesa, ki je v organizaciji Zavoda za kulturo Bled z zborom Triglav v Festivalni dvorani na Bledu izvedel odmeven skupni koncert.  Med zboroma so se stkale prijateljske vezi in je tako zbor sedaj vrnil obisk in tudi sodelovanje na tekmovanju, ki je prejšnji teden potekalo v Llandudnu na severu Valižanskega.

Povabljene so poleg podpredsednice Conwy Countyja Liz Roberts nagovorila tudi veleposlanik RS v Veliki Britaniji Iztok Jarc ter župan Bleda Janez Fajfar. Predstavljen je bil zadnji promocijski film  Bleda. Kot del programa je nastopil tudi zbor Triglav Lesce Bled. Prav tako so goste pogostili s slovenskim vinom, slovenskim borovničevcem  in pravo slovensko potico.

Oglejte si tudi