Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Izlet v Gradec

Bled - Čas je, da se z zvezd spustimo spet na Zemljo, zato Vas vabimo na enodnevni izlet v mesto Gradec v Avstriji. Tja bomo odšli v nedeljo, 2. junija. Avtobus bo ob 6. uri odpeljal s parkirnega prostora za hotelom Krim.

 

Pot nas bo peljala preko dežele Koroške, ki se je v visokem srednjem veku izoblikovala kot pravna in zgodovinska naslednica nekdanje slovenske kneževine Karantanije. Več o njeni bogati zgodovini nam bo povedal gospod Janez Fajfar.


Prihod v Gradec bo predvidoma okoli 10. ure. Grádec (nemško Graz) je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske ob reki Muri. Je drugo največje mesto v Avstriji. Njegovi začetki segajo v rimsko obdobje. V Gradcu se bomo srečali z gospodom dr. Ludwigom Karničarjem, profesorjem na graški univerzi in Inštitutu za slavistiko Univerze Karla in Franca v Gradcu, ki je med drugim skupaj z dr. Vincencem Rajšpom uredil zbornik Gradec in Slovenci.

Dr. Ludwig Karničar nas bo spremljal pri ogledu:


centra mesta, ki ga je UNESCO razvrstil v seznam svetovne kulturne dediščine. Danes staro mestno jedro sestavlja več kot 100 stavb, ki obsegajo sloge od gotike do modernizma.
Schlossberga - z gozdom poraščenega hriba sredi mesta, kjer je bila nekdaj utrdba, danes pa stoji samo še znameniti stolp z uro

Deželnega muzeja Joanneum, ki ga je v začetku 19. stoletja zgradil nadvojvoda Johann, in je največji Deželni muzej v Avstriji, ki hrani, saj ne boste verjeli, 4,5 milijonov predmetov
Univerzalnega muzeja iz Graza (Landeszeughaus), kjer si bomo ogledali zbirko orožja, tudi to ne boste verjeli, s 32.000 kosi različnega orožja od poznega srednjega veka naprej


Izlet seveda prinaša nekaj stroškov: najem avtobusa, vstopnine za ogled muzejev, vodnika v muzeju, kosilo.


• Cena prevoza je 18 evrov. Če bo potnikov manj kot 40, se bo cena prevoza sorazmerno povečala.
• Ker si bomo ogledali dva muzeja, bomo kupili dnevno karto za vse muzeje, ki stane 11 evrov, kar je manj, kot če bi kupili dve karti

• Cena vodenja v deželnem muzeju za skupino je 50 evrov. To je 1 evro na osebo

• Kosilo, ki ni všteto v ceni, je predvideno ob 15. uri


Prosim za telefonsko potrditev na številko 041 479 695 zlata.rejc@guest.arnes.si ali 041 767 293, sreco.vernig@kovinska-bled.si, Stroške bomo uredili na avtobusu.


Odvisno od vremena in razpoloženja bo lahko program nekoliko spremenjen. Kakšen sendvič za na pot, steklenica domače volje in dobra voda so popotnica naših popotovanj.


 

Srečo Vernig


 

Oglejte si tudi