Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Informacije za sobodajalce

IZVAJANJE NADZORA NAD PRIJAVO GOSTOV

Na področju oddajanja nastanitvenih kapacitet bodo v času poletne sezone različne inšpekcijske službe izvajale nadzor, v okviru svojih pristojnosti pa tudi Policija, zlasti enota za izravnalne ukrepe, ki bo ob rednih nadzorih prometa in drugih preventivnih akcijah preverjala tudi prijavo prebivališča gostov.

Vsaka inšpekcijska služba bo izvajala nadzore v okviru svojih pristojnosti, vendar bomo poskušali  aktivnosti medsebojno usklajevati, saj ne želimo po nepotrebnem vznemirjati  občanov niti gostov. K temu lahko veliko pripomorete predvsem sami, tako da svoje goste redno prijavljate v skladu z veljavno zakonodajo. Zakon o prijavi prebivališča določa, da je potrebno gosta prijaviti v 12. urah po njegovem prihodu, priporočamo pa vam, da gostove podatke vpišete v knjigo gostov ali v sistem e-gost takoj po njegovem prihodu.

Opozorili bi vas tudi na težave, do katerih prihaja pri uporabi nekaterih receptorskih programov, ki niso združljivi s programom e-gost, saj podatkov o prijavah ne posredujejo naprej v uradne evidence MNZ v zakonsko določenih časovnih okvirih. Zato je Policija predstavila nov program z imenom Prijavnica, ki je za uporabnike brezplačen, vse informacije glede programa pa so dostopne na elektronskem naslovu egost@policija.si in na spletni strani www.policija.si.

Prav tako poudarjamo, da nadzori Policije glede prijave prebivališča spadajo med eno izmed njenih nalog pri ugotavljanju nedovoljenega vstopa, preverjanja zakonitosti bivanja in preprečevanja ter odkrivanja nedovoljenih migracij in čezmejne kriminalitete. Slovenija je kot država članica EU to dolžna izvajati. Cilj vseh navedenih aktivnosti je predvsem zagotavljati varnost ter omogočati dobro počutje naših gostov in občanov, hkrati pa izpolnjevati zakonsko določene obveznosti. Na žalost se pojavi kaznivih dejanj v zadnjem času stopnjujejo in so ti ukrepi neizbežni.

V primeru dodatnih pojasnil se lahko kadarkoli obrnete na MIR Bled Bohinj preko elektronskega naslova inspektor@bled.si.

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled in Bohinj

 

 

ZARAČUNAVANJE ODVOZA ODPADKOV

Na podlagi Sklepa o cenah storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Bled se gospodinjstvom – sobodajalcem mesečno zaračunavajo storitve, vezane na izvajanje dejavnosti, in sicer:

  • 0,1000 EUR/ležišče;
  • 0,3549 EUR/nočitev.

Prva storitev se obračunava mesečno glede na število ležišč. Druga storitev se obračunava mesečno z akontacijami nočitev, izračunanimi iz realiziranega števila nočitev v preteklem letu in enkrat letno s poračunom. Princip je enak kot pri zaračunavanju vode ali elektrike, ko preko celega leta plačujemo akontacijo, enkrat letno pa se izvede obračun, ki je lahko pozitiven ali negativen. Vsak uporabnik ima kadarkoli med letom možnost, da spremeni višino akontacije ali se odloči, da bo storitev plačeval na osnovi dejansko realiziranih nočitev v preteklem mesecu.

Omenjeni storitvi sta se začeli zaračunavati na predlog izvajalca javne službe in po potrditvi na občinskem svetu. Osnova za obračunavanje teh storitev izhaja iz:

  • dejavnost nastanitve gostov, ki jo fizične osebe opravljajo kot sobodajalci, je po Zakonu o gostinstvu opredeljena kot gostinska dejavnost;
  • dohodek sobodajalcev se po mnenju Ministrstva za finance obravnava kot dohodek iz dejavnosti;
  • zbiranje kosovnih odpadkov in ločenih frakcij za povzročitelje iz dejavnosti praviloma izvajajo pooblaščeni zbiralci za posamezno frakcijo – oddaja v zbirnem centru ali ekoloških otokih ni dovoljena;
  • odpadna embalaža se skladno z Navodilom o razvrščanju odpadne embalaže deli na komunalno odpadno embalažo (KOE) in nekomunalno odpadno embalažo (NKOE);
  • odpadna embalaža iz dejavnosti spada med NKOE;
  • zbiranje NKOE ni gospodarska javna služba (GJS), ki jo zagotavlja občina in izvaja izbrani izvajalec (Infrastruktura Bled), pač pa zbiranje NKOE izvajajo družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), ki so za to pooblaščene s strani države. Vsak izvajalec dejavnosti (d.d., d.o.o., s.p.) v kraju bi moral v ta namen skleniti pogodbo z DROE;
  • za vse izvajalce dejavnosti, ki niso sklenili pogodbe o zbiranju NKOE z DROE, prevzema NKOE na osnovi sklenjene pogodbe Infrastruktura Bled.

Dopis pristojnega ministrstva, ki smo ga prejeli s strani nekaterih sobodajalcev, vsebuje mnenje, ki je vezano izključno na izvajanje gospodarske javne službe (GJS), saj dejansko povzema Uredbo o metodologiji o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb. S pripravljavci mnenja smo stopili v kontakt in jim konkretno problematiko predstavili v celoti. S predstavniki MKO v začetku julija načrtujemo delovni sestanek, na katerem pričakujemo dokončne odgovore glede ustreznosti našega dela.

Maja je bil v podjetju opravljen inšpekcijski pregled s strani tržnega inšpektorata, ki je pokazal, da se storitve in cene obračunavajo pravilno in tržni inšpektor ni zaznal nepravilnosti.

 

JP Infrastruktura Bled d. o. o.


 

OBČINA BLED

 


 

Oglejte si tudi