Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Gozdovi v Triglavskem narodnem parku

Bled - Zavod za gozdove Slovenije, Triglavski narodni park in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani so izdali knjigo Gozdovi v Triglavskem narodnem parku; ekologija in upravljanje. S podrobnejšim prikazom gozdov edinega narodnega parka v Sloveniji je namenjena tako strokovnjakom s področja gozdarstva in varstva narave kot tudi širši javnosti za poznavanje gorskih gozdov, Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Gozdovi pokrivajo približno dve tretjini površine Triglavskega narodnega parka. Pomen gozdov v narodnem parku je raznovrsten in zaradi zavarovanega območja zelo velik. Gozdovi so pomemben naravni vir, ki je stoletja omogočal preživetje človeka v tem prostoru, hkrati pa je vse bolj poudarjen njihov pomen za rekreacijo ter varstvo narave, okolja in kulturne dediščine. Precej izražen interes po izkoriščanju gozdov in njemu nasproti poudarjene socialne ter ekološke vloge gozdov še posebej utemeljujejo pomen načrtnega gospodarjenja z gozdovi in usklajenega upravljanja z zavarovanim območjem.


Pri nastajanju knjižice je sodelovalo več kot 16 avtorjev iz Zavoda za gozdove Slovenije, Triglavskega narodnega parka, Biotehniške fakultete, Prirodoslovnega muzeja, WWF Adria in Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRS SAZU. V njenem prvem delu so obravnavane ekološke značilnosti gozdov v narodnem parku, prikazano je stanje gozdnih sestojev in njihova razvojna dinamika, predstavljene so pomembnejše živalske vrste, ki jih najdemo v gozdnem prostoru. V osrednjem delu knjižice sledijo značilnosti gospodarjenja z gozdovi in upravljanja s prostoživečimi vrstami ter njihov naravovarstveni pomen. Delo je zaokroženo s predstavitvijo mnogonamenske vloge gozdov, razvojnih priložnosti in izzivov za prihodnje upravljanje z gozdovi.

Knjiga je rezultat projekta recharge.green, ki ga je finančno podprl Evropski sklad za regionalni razvoj znotraj programa transnacionalnega teritorialnega sodelovanja Območje Alp. Izšla je v nakladi 200 izvodov,  dostopna je na spletni strani Triglavskega narodnega parka na povezavi: http://www.tnp.si/news/more/izshla_nova_knjiga_gozdovi_v_triglavskem_narodnem_parku/

Oglejte si tudi