Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Vse o sodobnem čebelarjenju

Pri založbi Mladinska knjiga je izšel prevod knjige dr. Fridricha Pohla, Moderne Imkerpraxis.

Za slovensko izdajo je besedilo priročnika strokovno pregledal in s prispevkom o slovenskem čebelarjenju dopolnil Brane Kozinc.

 

Vse o sodobnem čebelarjenju je prva slovenska knjiga, ki se posveča čebelarjenju z nakladnimi panji, najboljše načine, preizkušene v praksi, s koristnimi nasveti za pomoč pri delu pa lahko prilagodimo tudi splošnemu slovenskemu sistemu čebelarjenja.

 

Edini pravi način "čebelarjenja" poznajo le čebele. Rojijo, da bi zgradile nove, močne in zdrave družine in pri tem obnovile delovno silo, matico in satje. S sodobnimi metodami čebelarskega dela boste spoznali narejanje odpornih in pridnih družin, obnavljanje satja, vzrejo matic, zatiranje bolezni, kot sta varoza in gniloba zalege, pridobivanje neoporečnega medu in voska ...

 

Sodobnost pa ne obstaja brez preteklosti, zato Brane Kozinc v svojem uvodniku opisuje izjemno zgodovino slovenske kulturne dediščine čebelarstva:

"Slovenci smo upravičeno lahko ponosni na našo čebelarsko zgodovino. Ne smemo dovoliti, da bi te naše čebelarske posebnosti, naši dogodki in zaslužni čebelarji utonili v pozabo ali si jih prisvojili tujci." Prav tako opozori, naj dediščine ne izrabljamo ter razvrednotimo s slabimi izdelki, ki ne zaslužijo svojega imena.

 

Dr. Friedrich Pohl je doktoriral iz biologije in je dolgoletni čebelar. Kot uslužbenec veterinarske uprave v Bremnu svetuje čebelarjem in se bojuje proti čebeljim boleznim. Njegove knjige odlikuje velika razumljivost in navezovanje na prakso.

 

Brane Kozinc je dragocene nasvete že kot otrok pridobil od starega očeta, priznanega vzrejevalca Franca Vovka, in spoznal življenje superorganizma čebel. Po 50 letih čebelarskega udejstvovanja je leta 2010 ustanovil svojo plemenilno postajo za kranjske sivke (Apis mellifera carnica) v dolini Krma pod Triglavom, na nadmorski višini 1100 m. Od najbližjega čebelnjaka je oddaljena 7 km in obdana z gorsko verigo, ki sega nad 2000 m, kar ji zagotavlja, da poteka parjenje - prašenje matic izključno z odbranimi troti. O uspešnem delu ter kvaliteti priča dejstvo, da je do sedaj Brane Kozinc prodal matice v 25 držav. Leta 2015  je plemenilno postajo in vzrejo registriral v Avstriji pri znani organizaciji ACA (Austrian Carnica Association).

 

Ohranimo in nadgradimo izjemno čebelarsko dediščino !

Oglejte si tudi