Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 24.01.2017

delno oblačno
Ponoči bo predvsem v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod pa večinoma oblačno ali megleno. Pihala bo šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -11, na Primorskem malo nad 0 stopinj C.
-9°C | 0°C
sreda, 25.01.2017
-10°C | -1°C
četrtek, 26.01.2017
-10°C | 2°C
petek, 27.01.2017
-12°C | -1°C
Opozorila
Ponedeljek, 23.1.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
-9°C
0°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Uživajmo lokalno!


KMETIJSTVO

| |
09.10.2013      1:16
A A

Uživajmo lokalno!



Deli:
Bled -  Sodoben način življenja in trendi nakupovanja v velikih trgovskih središčih nas že nekaj časa usmerjajo k nakupu poceni in nekvalitetne hrane, ki je velikokrat poleg vsega še uvožena iz tujine. Tovrstna hrana je največkrat pridelana na intenziven način, z uporabo velikih količin fitofarmacevtskih sredstev, kar ima negativne vplive tako na človeka kot tudi okolje.

 

Čas je torej, da naredimo nekaj za svoje dobro kot tudi dobro narave. Prednost v naših nakupovalnih košaricah naj ima sezonska, lokalno pridelana hrana, ki od njive do krožnika potuje najkrajši možni čas. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se namreč močno zmanjša vsebnost vitaminov v hrani, zato lokalno pridelana hrana vsebuje tudi večje količine hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, je bolj sveža in boljšega okusa. Zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, kar se odraža tudi na kvaliteti proizvoda. Potrošnikom je omogočena lažja sledljivost - spremljanje hrane od pridelave, predelave do transporta. Pomembno je, da vemo kdo in na kakšen način je hrano pridelal, osebni stik s pridelovalcem pa predstavlja še dodaten doprinos. Lokalno pridelana hrana je pomembna tudi iz vidika ohranitve avtohtonih vrst semen in zmanjšanega vpliva na okolje. Zaradi krajšega transporta se zmanjša količina toplogrednih plinov, znižajo se količine embalaž in s tem posledično odpadkov. Pomembno je omeniti, da se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov ustvarjajo nova delovna mesta, večji delež samooskrbe pa pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter pravičnejšo porazdelitev prihodkov. Le-ti se porazdelijo na lokalni ravni na več deležnikov, namesto da se koncentrirajo v vrhovih trgovskih verig in posrednikov.

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sodelovanju z občinami Kranjska Gora, Žirovnica, Gorje, Bled, Bohinj in Radovljica v letošnjem letu izvaja projekt »Uživajmo lokalno«, v okviru katerega smo pripravili tudi Katalog lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov z območja zgornje Gorenjske. Naš namen je povečati prepoznavnost lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane ter s tem posledično prispevati k večji lokalni samooskrbi. Katalog bo v začetku meseca novembra posredovan v vsa gospodinjstva zgoraj navedenih občin, poleg tega pa bo dostopen tudi na spletnih straneh RAGOR-ja in sodelujočih občin. Vzemite si čas, katalog prelistajte, ga shranite in sledite stari modrosti, ki pravi, da je za človeka najboljša tista hrana, ki je pridelana njemu najbližje. Pa dober tek!

 

 

Nina Kobal in Urška Železnikar, foto: Urška železnikar

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Bled!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1
25.01.2017 | Tečaji in delavnice
Neskončni šal, ki se ga dvakrat ovije okoli vratu
27.09.2016 | Ostalo
Svetopisemske urice
27.01.2017 | Kultura
GOSPOD VESEL IN GOSPA MRAK
30.01.2017 | Tečaji in delavnice
Osvežitvena delavnica smučanja ZA VSE
31.01.2017 | Tečaji in delavnice
Uporaba Konoplje v kulinariki
31.01.2017 | Tečaji in delavnice
SAMOUGLAŠEVANJE Z ZVOKOM Z MINO KUNSTELJ
01.01. - 31.01.2017 | Umetnost
Z VODO IN BARVO

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo