Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

FOLKLORNO DRUŠTVO BLED NA PRIMORSKEM

 Kot vsako leto do sedaj smo se člani FD  Bled  tudi letos odločili za večdnevni jesenski izlet po Sloveniji. Letos smo se odločili za Primorsko.

Prvi dan smo se najprej ustavili v majhni istrski vasici Hrastovlje in si ogledali cerkvico Sv. Trojice, znani po freskah iz 15. Stoletja, ki med drugim prikazuje stvarjenje sveta in mrtvaški ples kot najbolj znamenito poslikavo. Na bližnji turistični kmetiji v kraju Dekani smo bili postreženi s pravo primorsko mineštro »Bobiči« in kozarčkom refoška, brez katerega pač na primorskem ne gre. Od tam smo se odpeljal do gradu Socerb, od koder je lep razgled na Tržaški in Koprski zaliv. V bližini gradu je Sv. jama. Vanjo smo se spustili v spremstvu vodnika-jamarja. Jama je poznana po edini podzemni cerkvici na slovenskem in legendi o tržaškem mučeniku Socerbu. Dan se je že krepko prevesil v drugo polovico, ko smo prispeli v hotel Delfin v Izoli. Tam smo se nastanili in na večernem nastopu skupaj z »Duo Nota« zabavali goste hotela.

Naslednji dan  dopoldan smo se odpeljali na degustacijo vina  na eno od turističnih kmetij v Marezigah, obiskali Koprsko tržnico, se sprehodili po Izoli, v popoldanskih urah pa uživali v savni in bazenu.

Proti večeru  smo se na povabilo Slovenskega kulturnega društva Tabor in MoPZ pod vodstvom Davida Žerjala  odpeljali na nastop v Italijo v kraj Opčine/Opicina, ki leži na kraškem robu nad Trstom. V Prosvetnem domu  Opčine se je ob 20.00 uri  pričela glasbeno-plesna prireditev »Martinov večer«. Nastopila sta MoPZ Tabor in naša folklorna skupina. Po zaključenem  glasbeno-plesnem programu je sledila pogostitev. Skupaj z našimi zamejskimi Slovenci smo v druženju in pesmi preživeli lep večer.

Naslednje jutro smo se odpeljali na ogled Trsta. Na naše veselje se je ponudil za vodiča  kar  David Žerjal zborovodja MoPZ TABOR, ki je tudi odličen poznavalec Trsta. Z vodenjem pod njegovo taktirko je bilo odkrivanje mestnih znamenitosti in posebnosti še posebej zanimivo. Bilo bi preveč, da  bi opisovala vse kar smo videli in izvedeli. Kot eno od posebnosti bi omenila le tramvaj, ki deluje hkrati kot tramvaj in vzpenjača, saj je del proge zelo strm in doseže kar 26% naklon. Na tramvaj, ki povezuje Opčine – Trst že od leta 1902, so domačini zelo ponosni. Z njim se na žalost nismo mogli peljati, ker je v letošnjem letu prišlo do nesreče in trenutno ni vozen. Smo si ga pa lahko ogledali in ogled mesta Trst s tem tudi zaključili.

Le še poslovili smo se od našega prijatelja in se mu prisrčno zahvalili za ves njegov trud in čas, ki si ga je vzel, da nam je lahko tako obširno razkazal mesto.

Mračilo se je že ko smo se pripeljali na kmečki turizem Pr, Betanci pri Divači. Kmetija  iz leta 1590 je pod spomeniškim varstvom,  je delno pokrita s škrlami in je vredna ogleda. Ker pa nam je že močno krulilo po trebuhih, smo dali prednost  pred ogledom kmetije lačnim trebuščkom, ogled kmetije pa odložili za kdaj drugič. Naš izlet se je tu zaključil in čakala nas je le še kratka pot domov.

Na koncu bi se rada zahvalila vsem, ki ste pripomogli, da je izlet uspel, še posebej pa Slovenskemu kulturnemu društvu Tabor, zborovodju Davidu Žerjalu in vsem, ki ste nam omogočili, da smo lahko z vami delili lep »Martinov večer«.

Povezave

google.com

Oglejte si tudi