Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Ministrica Smerkoljeva: S 5,2 milijoni evrov Švicarskega prispevka na Gorenjskem izboljšali energetsko učinkovitost v javni infrastrukturi

Bled, 16. september 2015 – Ministrica za razvoj strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, se je ob priložnosti uradnega obiska predsednice Švicarske konfederacije Simonette Sommaruga v Republiki Sloveniji, udeležila svečane zaključne prireditve projekta REAAL – Obnovljivi viri energije v alpskem prostoru. V okviru tega 5,2 milijona evrov vrednega projekta so v desetih občinah na Gorenjskem izboljšali energetsko učinkovitost v javni infrastrukturi in uvedli obnovljive energetske sisteme v 8 osnovnih šolah, muzeju, kulturnem domu, vrtcu in bazenu. Uresničitev naložbe ne bi bila mogoča brez finančnega prispevka v okviru Slovensko-švicarskega programa sodelovanja.

Gre za program, ki je del celovitega nacionalnega razvojnega načrta, ki vključuje strukturne in investicijske sklade Unije, kot tudi programe Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma. T. i. Švicarski prispevek te programe dopolnjuje in se osredotoča predvsem na projekte, ki jih v celoti ali delno ne pokrivajo drugi viri. To pa je za Slovenijo pomemben doprinos, saj je cilj programa prispevati k zmanjševanju  gospodarskih in socialnih razlik med Slovenijo in bolj razvitimi državami razširjene Evropske unije ter med dinamičnimi mestnimi središči in strukturno šibkimi obrobnimi regijami v Sloveniji.

Kot je v nagovoru poudarila ministrica Alenka Smerkolj, je Švica Sloveniji za izvajanje t. i. Švicarskega prispevka donirala 21 milijonov švicarskih frankov, oz. približno 18 milijonov evrov, do katerih je Slovenija upravičena do junija leta 2017. »In ta sredstva so, poleg sredstev evropske kohezijske politike, naša pomembna razvojna priložnost. Tudi iz tega razloga sem zelo zadovoljna, da smo se v Sloveniji v obdobju potrjevanja projektov dobro znašli« je še povedala Alenka Smerkolj.

Povedala je, da smo v Sloveniji v okviru Švicarskega prispevka uspešno izvedli 4 večje in 42 manjših projektov, ki smo jih usmerili v področje promocije zasebnega sektorja, spodbujanja človeškega in socialnega razvoja, krepitve nevladnih organizacij, zdravja ter okolja in infrastrukture. »In tu ste Gorenjci donatorje prepričali  s projektom Obnovljivi viri energije v alpskem prostoru« je še dejala ministrica, ki je čestitala vsem zaslužnim za uresničitev projekta – Regionalni razvojni agenciji Gorenjske, občinam Bled, Kranj, Kranjska Gora, Gorje, Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane, Žiri, Preddvor, Jezersko in Tržič – ter donatorjem.

»Vsaka podobna prireditev in vsak uspešno porabljen evro je meni in mojim sodelavcem, ki bdijo nad izvajanjem projektov, v veliko zadovoljstvo. Včasih namreč slišim, da na področju črpanja sredstev storimo premalo ali pa, da ta niso smotrno izkoriščena. Tu ne mislim zgolj evropske kohezijske politike, kjer je Slovenija v evropskem merilu na devetem mestu in je zelo uspešna, temveč tudi druge vire sredstev, ki so Sloveniji na voljo. A vendarle, današnji dogodek priča o nasprotnem« je še povedala ministrica Alenka Smerkolj. Zaključila je v želji in upanju, da bo srečanje oblikovalo dobro podlago za nadaljnje uspehe in razvoj idej, ki prispevajo k uresničevanju ciljev slovensko-švicarskega programa sodelovanja, t. j. prispevati k zmanjševanju  gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji.

Oglejte si tudi