Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Europe Direct Gorenjska vas informira o mreži EURES

Na Gorenjskem že od 1. januarja 2013 deluje informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (EDIC) v partnerskem delovanju organizacij BSC Kranj, d.o.o., Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ter Razvojna agencija Sora, d.o.o. Informacijska točka deluje kot podaljšana roka Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Na nas se lahko obrnete, če: imate vprašanje o Evropski uniji, vas zanima možnost zaposlovanja v EU, vas zanima selitev v državo članico EU, vas zanima brezplačno informacijsko gradivo o EU, ali pa bi radi aktivno prispevali k prihodnosti delovanja EU.

V tokratni objavi bi vam radi pozornost obrnili na mrežo EURES.

EURES je mreža evropskih služb za zaposlovanje in njihovih partnerjev, katere glavni namen je spodbujati prost pretok delavcev znotraj Evropskega gospodarskega prostora ter Švice. Koordinator mreže je Evropska komisija. S pomočjo mreže EURES se vsako leto zaposli približno 150.000 oseb. Svetovalci EURES sodelujejo tako z delodajalci kot z iskalci zaposlitve.

V okviru Zavoda RS za zaposlovanje delujejo slovenski svetovalci EURES, ki nudijo storitve informiranja, svetovanja in posredovanja zaposlitve za vse, ki jih zanima zaposlitev v Evropi. V letu 2014 se je na slovenske svetovalce EURES glede možnosti zaposlitve v Evropi obrnilo skoraj 16.000 iskalcev zaposlitve. Po vsej Sloveniji (v vseh območnih službah) izvajajo svetovalci EURES tudi seminarje EURES, na katere se iskalci zaposlitve prijavijo preko spletne strani Zavoda. Njihov glavni namen je predstaviti  konkretne zaposlitvene možnosti  v posameznih evropskih državah. V letu 2014 je bilo izvedenih 128 seminarjev EURES, udeležilo pa se jih je 3.056 oseb.

Omrežje EURES nudi storitve tudi za delodajalce. Svetovalci EURES tako brezplačno svetujejo in nudijo informacije o stanju na evropskem trgu delovne sile ter postopkih pridobitve ustreznega kadra iz držav EU, EGP in Švice;  zastopajo  posamezne delodajalce na (spletnih) zaposlitvenih sejmih, lahko izvedejo tudi  posredovanje delavcev v primeru večjega števila potreb v posamezni panogi.

Zavod  nudi  delodajalcem tudi  objavo  prostega delovnega mesta na spletni strani Zavoda http://www.ess.gov.si  in na Evropskem zaposlitvenem portalu EURES http://eures.europa.eu .

Na EURES portalu za zaposlitveno mobilnost: http://eures.europa.eu  so objavljena prosta delovna mesta javnih zavodov za zaposlovanje iz držav članic EU/ EGP. Delovna mesta, pri katerih je delodajalec izrazil željo, da želi zaposliti tudi državljane iz drugih držav članic, so označena z modro (evropsko) zastavico. Pri tem so lahko aktivni tudi iskalci zaposlitve, ki lahko na portalu objavijo tudi svoj življenjepis ter pregledajo delovne in življenjske pogoje v drugih državah EU, EGP in Švice. Delodajalci pa lahko iščejo primerne kandidate za zasedbo delovnega mesta tudi v EURES bazi življenjepisov.

EURES organizira tudi spletne zaposlitvene sejme. Več informacij  na spletnem naslovu: http://www.europeanjobdays.eu/sl

Na vprašanja s področja zaposlovanja in dela v Evropi ter o storitvah omrežja EURES bomo vsem zainteresiranim odgovorili po elektronski pošti: eures@ess.gov.si .

O dogodkih, ki jih bomo organizirali, novicah in dogajanju v EU vas bomo obveščali tudi preko e-biltena, ki izhaja 6x letno. Na naše e-novice se lahko prijavite na mail: dina@ragor.si. Veliko informacij si lahko pogledate tudi na Facebook profilu Europe Direct Gorenjska. Več informacij o dogodkih pa si lahko preberete na spletni strani www.ragor.si

Če imate vprašanje o EU, vprašajte EUROPE DIRECT GORENJSKA!

Eldina Čosatović, mag. posl. ved

 Informacijska točka Europe Direct Gorenjska

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in na lokalnem nivoju s strani Občine Jesenice, Bohinj, Gorje in Kranjska Gora.

Oglejte si tudi