Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Evropski dan parkov

Bled - Triglavski narodni park ob Evropskem dnevu parkov organizira sklop prireditev, ki bodo potekale od 15. do 23. maja  na Bledu, v Trenti in Zgornji Radovni: predstavitev nove slikanice TNP za otroke, odprtje nove stalne razstave v Domu Trenta, dan odprtih vrat na Pocarjevi domačiji, Triglavsko tržnico z družinskim program Brihta in Belarjev naravoslovni dan za osnovnošolce.  

 

Evropski dan parkov (24. maj) obeležujemo že od leta 1999 dalje. Razglasila ga je Evropska zveza naravnih in narodnih parkov Federacija Europarc, ki združuje 430 naravnih parkov in drugih institucij iz kar 35 držav.  

 

Danes ob 19h bo prvi dogodek  v Informacijskem središču TNP Triglavska roža na Bledu, predstavili bodo novo slikanico.

Otroška slikanica TNP z naslovom Pri babici na kmetiji je nastala v okviru projekta LEADER LIN 2011, Otroški parlament o naravi in tradiciji. TNP s projektom spodbuja otroke, da raziskujejo tradicionalno znanje svojih prednikov. Slikanica avtorja Grega Kržeta in ilustratorke Nine Meglič je izšla v nakladi 5000 izvodov. V knjigi je sedem kratkih zgodb, položenih v pripovedni okvir babičinega druženja z vnuki. Skozi tok letnih časov se otroci seznanjajo s peko kruha, pašo, z živalmi, s pripravljanjem jedi na kmetiji, z življenjem v gozdu, na travniku, pašniku, in se na koncu naučijo napraviti piščalko. Kdor pa bere pozorno, se lahko nauči tudi peke kruha.

V Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni bo dan odprtih vrat v soboto, 18. maja od 11h do 18h.

Triglavski narodni park z  dnevom odprtih vrat na Pocarjevi domačiji obeležuje tudi mednarodni dan muzejev. Od 11. do 18.00 si bodo obiskovalci lahko ogledali domačijo brezplačno. Na gospodarskem poslopju bo ta dan tudi predvajanje promocijskega filma TNP Ujeta brezčasnost in multivizije Za Alpe. Otroci se bodo od 12.00 do 16.00 lahko preizkusili v hoji s hoduljami ter si izdelali rože iz papirja ali punčko iz cunj. Muzejsko urejena Pocarjeva domačija velja za eno najstarejših domačij v TNP. S svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbami pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Pocarjeva domačija je kulturni spomenik državnega pomena. V muzejsko opremljeni stavbi je tudi informacijska točka TNP. TNP je za Pocarjevo domačijo leta 2006 prejel diplomo Europa Nostra v okviru nagrade Evropske unije za kulturno dediščino  v kategoriji arhitekturne dediščine. 

Povezave


Oglejte si tudi