Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Enotno dovoljenje za prebivanje in delo NOVO OD 1.9.2015

Tujci, državljani tretjih držav, ne potrebujejo več dveh dovoljenj, saj enotno dovoljenje nadomešča tako dovoljenje za prebivanje kot tudi delovno dovoljenje,

 

Od 1. septembra 2015 se bo tujcem iz tretjih držav, ki v Republiko Slovenijo prihajajo zaradi zaposlitve ali dela, samozaposlitve, kot dnevni delovni migranti, sezonski ali napoteni delavci, izdajalo enotno dovoljenje za prebivanje in delo.

 

Enotna vstopna točka za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje je upravna enota, ki bo po načelu vse na enem mestu, sprejemala vloge in po uradni dolžnosti pridobila potrebno soglasje Zavoda. Tujcu oziroma delodajalcu z uvedbo enotnega dovoljenja za prebivanje torej ni več potrebno, pridobivati delovnega dovoljenja pri  Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.  Soglasje, ki ga izda  Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, po določbah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev torej nadomešča delovna dovoljenja, ki so se izdajala  na zavodu do 1. 9. 2015.

 

Za odločanje je pristojna upravna enota na območju katere namerava tujec prebivati oziroma prebiva ali pa upravna enota, kjer je sedež delodajalca ali kjer se opravlja njegova dejavnost.  Prošnjo za izdajo ali podaljšanje enotnega dovoljenja lahko vloži tujec ali njegov delodajalec.

 

Enotno dovoljenje se tujcu izda v obliki izkaznice. Skupaj z izkaznico dovoljenja za prebivanje pa se tujcu vroči tudi informativni list. Informativni list namreč vsebuje podatke o elementih zaposlitve ali dela in ga mora imeti tujec, skupaj z izkaznico dovoljenja za prebivanje, ves čas pri sebi.

 

Novost tega zakona je tudi, pisna odobritev pristojnega organa, če tujec, ki ima veljavno enotno dovoljenje, v času njegove veljavnosti želi zamenjati delovno mesto pri istem delodajalcu, zamenjati delodajalca ali se zaposliti pri dveh ali več delodajalcih. Pisna odobritev je torej odločba, s katero upravna enota, na podlagi soglasja zavoda, dovoli tujcu, da zamenja delovno mesto, delodajalca ali zaposlitev pri dveh ali več delodajalcih.  Tujec lahko prične z delom na novem delovnem mestu, pri drugem delodajalcu oziroma pri dveh ali več delodajalcih z dnem vročitve odločbe o odobritvi spremembe, ki ji je priložen informativni list.

 

Ker gre za precej obsežno področje dela in ker je možnih precej življenjskih situacij, smo se na UE želeli približati uporabnikom naših storitev, zato smo

ZA POMOČ IN INFORMACIJE v zvezi s postopki za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo,   za tujce in njihove delodajalce  pripravili svetovalne ure, ki bodo

na sedežu Upravne enote v Radovljici, Gorenjska cesta 18, pritličje, pisarna številka  9

vsak torek od 7.30 do 10.00 ure   tel. 04 537 16 39  oz. 04 537 16 21

elektronski naslov: ue.radovljica@gov.si   (prosimo za predhodno najavo) 

 

Več informacij v zvezi z izdajo oziroma podaljšanjem enotnega dovoljenja za prebivanje in delo je na voljo na spletni strani http://www.ess.gov.si/tujci/delo_v_sloveniji in na zgibankah, ki se  nahajajo pri tukajšnji upravni enoti.

 

 

UPRAVNA ENOTA RADOVLJICA

Oglejte si tudi