Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Ekskurzija v Osilnico

Turistični podmladek Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja Bled se je tudi letos odpravil na tradicionalno ekskurzijo po Sloveniji. Tokrat smo se odpravili kar na dvodnevno potovanje na jug Slovenije, v deželo Petra Klepca.

V petek popoldne smo se po pouku odpeljali izpred šolskega poslopja. Znamenitosti po poti so nam predstavili učenci, ki so se že predhodno pripravili na vodenje. Izvedeli smo, da so se na Šmarno goro zatekali ljudje pred turškimi vpadi in da se je nekoč v gradu Turjak skrival tudi Jurij Dalmatin. Pri Velikih Laščah, pri Trubarjevi domačiji, smo se poleg avtorja prvih slovenskih tiskanih knjig, Primoža Trubarja, spomnili tudi življenja in del dveh drugih pomembnih avtorjev iz tega območja: Josipa Stritarja in Frana Levstika. Pot nas je naprej vodila skozi mesto Ribnica, ki slovi po suhi robi. Nato pa smo zavili v Kočevski Rog in po ovinkasti cesti previdno oprezali za risi in medvedi. K sreči nismo videli nobenega. Zanimiv je bil spust s Strmega rebra, po katerem enkrat letno potekajo adrenalinska tekmovanja v rolkanju.

Po obilni večerji smo se namestili v naših sobah, nato pa se sproščali ob družabnih igrah, namiznem tenisu in ročnem nogometu. Naslednji dan smo se razdelili v dve skupini in naš pogum postavili na preizkušnjo v pustolovskem in adrenalinskem parku. Malo premraženi smo ob povratku z velikim zanimanjem prisluhnili ga. Alenki Kovač. Povedala nam je, da je Osilnica občina z najmanj prebivalci v Sloveniji, pripovedovala zgodbe o Petru Klepcu, kočevskih medvedih, risih in divjih prašičih. Po kosilu smo oblekli neoprenske obleke in se z rafti spustili po reki Kolpi. Polni prijetnih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov.

Na ekskurziji smo si nabrali veliko izkušenj, okrepili naša prijateljstva in sami sebe opomnili, v kako lepi deželi živimo. Tudi to leto nam je pri organizaciji ekskurzije priskočilo na pomoč Turistično društvo Bled, ki je financiralo avtobus, za kar se iskreno zahvaljujemo.

 

Mentorji turističnega podmladka: Magda Bogataj, Marina Vukaševič, Saša Zupan in Peter Zupan

 

Oglejte si tudi