Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Blejski grad je letošnji cilj humanitarnega dogodka Jailbreak 2015

Bled - Jailbreak je nacionalni dobrodelni dogodek, ki so ga leta 2013 prvič organizirali na Trinity Collegu v Dublinu na Irskem. Ekipe študentov, ki se udeležijo dogodka imajo na voljo 36 ur, da dosežejo izbrani cilj - tekom igre dobivajo posamezne namige - za pot pa ne smejo uporabljati lastnega denarja . Med razburljivo 36-urno tekmo zbirajo denar za izbrane humanitarne organizacije, letos sta toAmnesty International in St. Vincent de Paul. Tekom lanskega dogodka so uspeli zbrati prek 40.000 funtov, letošnji cilja pa je 100.000 funtov.  Dogodek hkrati poteka na družbenih medijih, kjer organizatorji vzpodbujajo doniranje, tekmovalce pa na terenu s posebno aplikacijo spremlja spremljevalna ekipa, ki tako ves čas sledi njihovi poti.

Letošnji dogodek se je v soboto dopoldne začel s skupinskim startom pred Trinity Collegem v Dublinu, ko se je na pot proti Balkanskemu polotoku (takšna so bila prva navodila tekmovalcem) odpravilo 97 ekip. Letalske družbe v tem vikendu tekmovalcem niso smele nuditi zastonj prevozov, poleg tega pravila igre določajo le en polet na državo in polet, ki ne sme biti daljši od dveh ur. Tekmovalcem lahko pomagajo prijatelji, družina in prebivalci dežel, kjer potujejo.

  Študenta tretjega letnika univerze Trinity Hugh Weldon in Ahmad Mu’azzam sta prispela na cilj - Blejski grad - sedem ur pred iztekom 36-urnega roka, ki so ga imele na voljo študentske ekipe, ki so sodelovale v letošnjem humanitarnem dogodku Jailbreak 2015. Sam McMahon in James Orr, prav tako s Trinity Collega sta prispela pol ure za njima, v naslednjem valu pa je prispelo kar sedem ekip hkrati.  
Do zadnje objave na družbenih medijih, kjer jim na twitterju sledi več kot 2.400 seldilcev, na facebook strani pa imajo prek 15.000 všečkov so v humanitarnem dogodku uspeli zbrati že 58.000 funtov, ki jih bodo namenili dvema humanitranima organizacijama, Amnesty International in St. Vincent de Paul.

  Zmagovalca, čeprav bi po naporni poti lahko za zmagovalce označili kar vse ekipe, Hugh Weldon in Ahmad Mu'azzam sta bila pred najtežjo odločitvijo, ko sta ugibala ali je ciljna država Hrvaška ali Slovenija. V času kot sta prispela v Ljubljano je bil znan že zadnji namig, zato sta si z zadnjim evri "privoščila" taksi do Bleda in kot prva dosegla končni cilj, Blejski grad.  Njuna pot je bila sicer razburljiva, za marsikatero, kasneje pravo odločitev, pa je bilo krivo tudi pomanjkanje denarja. Če bi imela le dva evra več, bi se lahko odpeljala v popolnoma drugo smer, sta med drugim povedala simpatična tekmovalca, oba bodoča inženirja mehanike.
Do 13. ure v nedeljo, ko je na Blejski grad prispela prva ekipa, so z dobrodelnim dogodkom Jailbreak 2015 zbrali že 58.379 funtov.

Lea Ferjan, Zavod za kulturo Bled: "Organizatorji dogodka so tokrat kot cilj izbrali Blejski grad, česar smo se izjemno razveselili, saj želimo, da grad in njegove vsebine živijo tudi z mladimi generacijam. Z dobrodelnim dogodkom, ki je močno podprt z družbenimi mediji, kjer so mladi "doma" z neustavljivo energijo, s katero so napolnili tudi Blejski grad, dosegajo izjemne uspehe, saj vsako leto zberejo več donatorskih sredstev in tako več kot le izpolnijo cilj dobrodelnega dogodka."


Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi