Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
12°C
1°C
Oceni objavo

Alpski parki ustanovili zvezo parkov v Alpah – ALPARC

Bled - Letošnje tradicionalno srečanje naravovarstvenih nadzornikov in uslužbencev v zavarovanih območjih v Alpah, ki je potekalo od 17. do 20. januarja  v francoskem narodnem parku Vanoise, je vključevalo strokovni posvet o delu nadzornikov v Alpah na področju izobraževanja in športno tekmovanje. Ekipa Triglavskega narodnega parka Bled se je v športnih disciplinah odlično odrezala in zasedla prvo mesto.

 

V času memoriala Danilo Re  je v kraju Pralognan-la-Vanoise potekala tudi ustanovna skupščina omrežja Alparc, ki se je po 17-ih letih delovanja preoblikovala zvezo. Nov pravni status omogoča sodelovanje preko Alp in kandidiranje na  mednarodnih projektih. Alparc sodeluje z vsemi kategorijami zavarovanih območij v Alpah. TNP je v mreži dejaven od ustanovitve leta 1995. Osrednji cilj Alparca je uresničevanje protokola Alpske kovnencije o varstvu narave in kulturne krajine. Države podpisnice tega mednarodnega sporazuma so Avstrija, Francija, Italija, Kneževina Monako, Lihtenštajn, Nemčija, Slovenija in Švica, vse države so tudi članice novo ustanovljene zveze. Osrednje teme projektov in dejavnosti Alparca so ohranjanje biotske raznovrstnosti, vzpostavitev ekološkega omrežja, regionalni razvoj in kakovost življenja v alpskih pokrajinah ter okoljsko izobraževanje in ozaveščanje o pomenu Alp.

Zvezo Alparc je ustanovilo 34 zavarovanih območij iz šestih alpskih držav, med njimi iz Slovenije Triglavski narodni park in Park Škocjanske jame V 5-člansko predsedstvo je bil izvoljen direktor TNP mag. Martin Šolar.

Oglejte si tudi