Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Aktivno delovanje Krajevne skupnosti Zasip

Ko govorimo o začetkih Krajevne skupnosti Zasip je prav, da se spomnimo začetka 2. svetovne vojne in ene prvih uporniških akcij proti nemškem okupatorju na Gorenjskem, ko so trije mladi Zasipljani minirali cevovod ne hidroelektrarni v Piškovci, ki je napajala železarno Jesenice z električno energijo. Ob ustanovitvi Krajevne skupnosti Zasip je bilo dogovorjeno, da v spomin na zgoraj omenjeno diverzantsko akcijo krajani in krajanke 5. avgust počastimo kot krajevni praznik.

Aktivna društva in organizacije v kraju vsako leto avgusta obeležimo spomin na ustanovitev skupnosti s slavnostno sejo, na kateri smo letos podelili priznanja krajevne skupnosti posameznikom in društvom, ki so pomembno prispevali k razvoju in prepoznavnosti naše vasi. Letošnji nagrajenci so: Bojana Pipan, Robert Klinar, Peter Zupan, Anton Omerzel, Športno društvo in Krajevna organizacija Rdečega Križa Zasip. Tradicionalno smo na seji podelili tudi priznanja za najlepše urejene hiše, izjemoma pa tudi priznanje območne enote Rdečega križa za solidarnost sokrajanov ob požaru pri ge. Sonji Gorjup.

V sklopu prireditev ob krajevnem prazniku so se tudi letos zvrstile številne kulturno-športne prireditve in srečanja krajanov: balinarska turnirja za memorial Cilke in Antona Burja, pohoda skozi sotesko Vintgar in iz Mežaklje na Hom, piknik na Homu ob 20. letnici uspešnega delovanja Športnega društva Zasip in pohod v Zgornjo Krmo. Tradicionalna dogodka na Homu, nogometni turnir in Zasipške igre, sta letos zaradi sanacije nogometnega igrišča na Homu žal odpadla.

Letošnje leto velja omeniti 110. letnice Prostovoljno gasilskega društva Zasip, ki so za ta namen organizirali in izvedli veliko medobčinsko gasilsko vajo, srečanje gasilk članic Gorenjske, proslavo ob visokem jubileju in dvodnevno veselico na Homu.

V mesecu maju smo se Zasipljani v sodelovanju z občinama Gorje in Žirovnica s kulinarično ponudbo predstavili v jutranji oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija. Ideja za organizacijo dogodka je nastala skozi aktivno sodelovanje Kulturno-umetniškega in Turističnega društva Zasip, ki sta priložnost za obuditev tradicije našla iz še danes aktualnih poimenovanj za prebivalce posamezne vasi, ki izvirajo iz tipičnih starodavnih jedi, narejenih iz prge, krapov in kaše. Celoten program na Homu in predstavitev na stojnicah so popestrili še nastop učencev OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in številni kulturni vložki predstavnikov posameznih vasi. Želimo si, da bi dogodek postal tradicionalen in bi se odvijal vsako leto v eni od treh občin. Prgarji smo istega dne v sklopu prireditev ob otvoritvi turistične sezone na Bledu svoje kulinarične specialitete predstavili tudi obiskovalcem na Blejski promenadi, najmlajši pa so si v poznih popoldanskih urah lahko ogledali nastop Romane Kranjčan s predstavo Pošast Pozabaaaa v Festivalni dvorani na Bledu.

Ob tej priložnosti bi vas povabili tudi na prihodnje prireditve, ki jih bodo društva organizirala v zadnji tretjini leta. Vse zainteresirane za pokušnjo prgarskih dobrot Turistično društvo že sedaj vabi k obisku Prgarskega dne, ki se bo v mesecu novembru odvijal v Zasipu. Podrobnosti o dogodkih bodo objavljeni na spletni strani www.zasip.si in na facebook strani Turističnega društva Zasip. Vsako leto znova se v Krajevni skupnosti Zasip opazi izjemno sodelovanje med društvi in posamezniki v kraju. Preko dejavnosti se tkejo vezi med posamezniki, društvi in generacijami, kar pripomore k še višji kvaliteti bivanja v vasi, ki jo domačini zaradi lepote in razgledov označujemo kar za Oltar Gorenjske.

Mateja Vilman, Ciril Kraigher

Oglejte si tudi