Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

11. Šimen na Koritnem ali ko vas zaživi

Vaško srečanje oz. vaški sm'n so na Koritnem poimenovali: ŠIMEN. Tako so letos že enajstič obudili staro vaško tradicijo, ki je nekoč veljala kot dogodek v sleherni koritenski domačiji, zdaj je to skupno srečanje vaščanov in gostov na Lesarjevi domačiji. Pred tremi leti so na svojega Šimna Gorenjci povabili tudi štajerske, lani pa še dolenjske Koritnane in se izkazali za prav zgledne gostitelje in tako prepričljivo ovrgli pregovorno »teorijo« o pretirano varčnih Gorenjcih.

Avgusta je gorenjska »posadka Koritno« vrnila obisk na Koritno nad Oplotnico. Tam so bili deležni sprejema župana in podžupana Oplotnice, ogleda Koritnega in Oplotnice, seveda pa si omembo zaslužijo številne slastne stvaritve tamkajšnjih kmečkih žena, ki so okrepčale gostujoče Gorenjce.

Oplotničani so se letos (22. oktobra) spet pridružili domačinom na srečanju na gorenjskem Šimnu, ki je gostil skupno kar okoli 100 obiskovalcev, med katere je pristopil tudi blejski župan Janez Fajfar ter pozdravil goste in seveda tudi svoje občane.

Kot vse desetletje doslej so se tudi tokrat mize šibile pod dobrotami iz domačih kuhinj, tudi letos je dišalo po pečenem kostanju. Na »Šimnovo« soboto je zazvenela harmonika, katere meh je pogumno raztegnila gospa Francka, po domače Jurčkova Francka, ki jo je Šimen zvabil na rodno Koritno iz sosednje Avstrije, kjer živi že nekaj desetletij. Svoje nekdanje sovaščane in goste je spravljala v dobro voljo ob pomoči dveh avstrijskih glasbenikov. Za dobršno mero razgibanega programa so tudi letos (že tradiconalno) poskrbeli člani folklorne skupine KUD Rudija Jedretiča Ribno. In za nameček je bil »Šimen« deležen še štajerskega glasbenega prispevka, ki je bil še posebej zanimiv, saj ima Koritno pri Oplotnici svojega Franca Koširja, godca, ki je Gorenjce navdušil s svojo trobento in s spremljavo.

Za piko na i je letošnji »Šimen« poskrbel z vožnjo z blejskim turističnim vlakcem, kar je predstavljalo pravo doživetje ne le za goste, tudi za domačine. Gorenjski Koritnani odslej lahko potrdijo, da je vožnja z njim lahko zanimiva popestritev tudi za domačine, tudi gostje niso skrivali navdušenja.

Še en nepozaben Šimen torej, ki že obljublja naslednjega, dvanajstega.

11. ŠIMEN na Koritnem pa terja iskreno zahvalo vsem, ki ste kakorkoli prispevali k uspelem srečanju:

Občini Bled, županu Janezu Fajfarju, krajevni skupnosti Ribno, Turističnemu društvu Ribno, foklorni skupini KUD Rudi Jedretič Ribno, Alešu Čarmanu, Damjanu Grilcu, CUT Bled, Emi Pogačar, družini Hajnrihar, domačinom in vsem obiskovalkam in obiskovalcem.

NASVIDENJE prihodnje leto, ko bo Šimen obujen že dvanajstič!

 

Branka Smole

Oglejte si tudi