Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport tudi v letu 2016 organizira brezplačna usposabljanja za brezposelne osebe na naslednjih področjih:
- Kulinarika in strežba
- Slaščičarstvo in pekarstvo
PRIJAVA: Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest. Izpolnite prijavnico in jo oddajte osebno, elektronsko na e-naslov mateja.senicak@vgs-bled.si ali preko pošte na naslov:
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled
Prešernova 32
4260 Bled
Vabimo vse, ki imate status brezposelne osebe in vas zanima pridobitev novih znanj in veščin kot možnost zaposlitve na področju kulinarike in strežbe ali izdelovanju pekovsko – slaščičarskih izdelkov, klasičnih in tradicionalnih, da se vključite v programe brezplačnih izobraževanj.
Informacije: Mateja Seničak
Tel: 04 579 44 14
Mail: mateja.senicak@vgs-bled.si
Opis usposabljanja: KULINARIKA IN STREŽBA
Trajanje usposabljanja: 104 ure
Cilj programa je, da udeleženci pridobijo znanja in veščine za opravljanje enostavnejših ter tudi bolj zahtevnih del v kuhinji. Udeleženec se bo seznanil z zakonodajo o varni pripravi hrane in poznavanjem osnov higiene pri delu v kuhinji. Vključen bo v pripravo živi, mehansko in toplotno obdelavo, pripravo in serviranje enostavnejših jedi.- poznavanje živil ( vrste, kakovost in uporaba)
- tehnologija dela v kuhinji
- priprava delavnega mesta, mehanska in toplotna obdelava živil
- priprava in serviranje enostavnejših jedi iz posameznih skupin
- urejenost kuhinje med delavnim procesom in ob zaključku
- sanitarno higienski predpisi in varstvo pri delu
- pravila lepega vedenja in poslovni bonton v gostinstvu
- urejenost strežnega osebja
- strežni inventar v gostinskem obratu in urejanje prostorov
- pisna ponudba v gostinstvu
- načini strežbe in vrste obrokov
- pripravljalna dela in dela v točilnici, jedilnici
- priprava in postrežba napitkov, pijač in mešanih pijač
- obračun gostinske storitve
- zaključna dela v strežbi
Opis usposabljanja: PEKARSTVO IN SLAŠČIČARSTVO
Trajanje usposabljanja: 104 ure
Slušatelji spoznajo oziroma dosegajo naslednje cilje:
- varstvo pri delu, higiena delovnega prostora, osebna higiena, priprava delovnega prostora, pripomočki, stroji in naprave za delo
- seznanitev s surovinami v slaščičarstvu in pekarstvu, vrstami testa, polizdelki
- seznanitev s tehnološkimi postopki za izdelavo slaščičarskih in pekarskih izdelkov
- izdelovanje slaščičarskih in pekarskih izdelkov
- oskrba izdelkov po peki
- dekoriranje slaščičarskih izdelkov
- senzorično ocenjevanje izdelkov
- trženje slaščičarskih in pekarskih izdelkov