Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Lahko zelišča uporabimo kot okrasne rastline?

Zeliščni vrt je enkratna priložnost, da se naučimo prisluhniti naravi in ji dovoliti, da nam pomaga, ne da bi jo silili v igro po naših pravilih. Simbol sreče in odganjalec zlih urokov - majaron, omamni rožmarin, čudoviti zeleni odtenki drobnjaka, šopki timijana in še marsikaj se najde v zeliščnem vrtu, ki nam prinaša številne radosti, budi domišljijo in nudi meditacijo posebne sorte.

Kot ga poetično opiše W. Shakespeare v svojem delu Romeo in Julija: »Med vlakni drobne te cvetlice, skrit je strup poguben in sok zdravilen: njen vonj srce nam poživi in čute,

okus zbudi, vsem udom krče ljute. Tako dva kralja križata si pota v rastlinah in ljudeh: zlo in dobrota.«

Biolog dr. Janko Rode se je povsem predal čarobnim rastlinam s tipičnimi aromami, zdravilnimi učinki in raznovrstno uporabnostjo, sodeluje v različnih projektih, povezanih z zelišči, vodi delavnice in obuja tradicionalno znanje o uporabi zelišč. Je tudi avtor in prevajalec knjig o zeliščih, morda najbolj znana med njimi pa je Zeliščni vrt, domača lekarna.

Skupaj z njim se bomo vprašali: »Ali lahko zelišča uporabimo kot okrasne rastline?«

Ljudska univerza Ajdovščina vas vabi 13. junija 2014, ob 18. uri, v Mladinski center in hotel Ajdovščina in vam želi podariti popotovanje v prebujajoči zeliščni svet.

Dr. Rode bo predstavil uporabo zelišč za okrasne zasaditve od okrasne gredice in balkona do zeliščne spirale. Kaj je potrebno upoštevati pri zasajanju, kako razvrstiti zelišča za najlepši učinek in kako opremiti okrasni zeliščni nasad? Predavanje bo ilustrirano s primeri iz vrtov slovenskih ljubiteljev in zeliščarjev. V pogovoru po predavanju pa bomo skupaj odgovorili še na kakšno vprašanje o zeliščih.

Nives Derman

Oglejte si tudi