Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Trikraljevska akcija v Ajdovščini

Tudi letos je v župniji sv. Janeza Krstnika v Ajdovščini potekala trikraljevska akcija. Sodelovalo je 26 otrok, razdeljenih v sedem skupin. V skupini so bili trije kralji, nosilec zvezde in nosilec skrinje. Nekatere skupine pa so spremljali tudi starši. Obiskali smo vse soseske.

Na megleno in deževno nedeljo 5. januarja 2014, smo se koledniki zbrali pri sveti maši. Duhovnik je blagoslovil kredo ter 'kralje in kraljice' in odpravili smo se na pot. V domove smo prinašali blagoslov, mir in veselje novorojenega Odrešenika. Ljudje so nas lepo sprejeli, darovali svoj dar, ki ga bodo letos namenili za pomoč pri gradnji vrtca, osnovne in srednje šole, pri opremljanju učilnic  v Senegalu, v Ruandi, na Madagaskarju, v Izraelu, v Braziliji ... Koledniki pa so dobili sladke dobrote, ki so si jih pravično razdelili.

Otroci so spoznali stisko ljudi v tretjem svetu, kjer delujejo naši misijonarji, zato so se odločili za sodelovanje pri trikraljevski akciji. Bili smo zadovoljni z opravljenim delom, zbranim denarjem in z zavestjo, da je lepo pomagati drugim. Vsem, ki ste kolednike lepo sprejeli in darovali svoj dar, se iskreno zahvaljujemo. Lepo je, če lahko s svojim darom nekomu polepšamo življenje! Sklenili smo, da bomo prihodnje leto zopet sodelovali v trikraljevski akciji.

V soboto, 11. januarja, je bilo srečanje kolednikov iz naše škofije v Škofijski gimnaziji v Vipavi. Povabljeni so bili vsi koledniki in spremljevalci, ki so sodelovali v TKA. Srečanje smo začeli v kapeli dijaškega doma, s sveto mašo, ki jo je daroval škof Metod Pirih. V nagovoru se je zahvalil vsem kolednikom za pogum in dobro voljo in nam prebral pismo misijonarja Ivana Bajca, ki deluje na Slonokoščeni obali. Po sveti maši smo odšli v prostore gimnazije, kjer sta nas pričakali Ana Križnič in Neli Bačar, ki sta se poleti udeležili projekta POTA in v Malaviju pri misijonarju p. Stanku Rozmanu preživeli dober mesec dni. S skupino še drugih prostovoljcev so pomagale pri gradnji hiše in imele delavnice za otroke, kjer so se vsi skupaj naučili veliko zanimivih igric, predvsem pa pridobili veliko novih izkušenj. Otroci so z velikim zanimanjem prisluhnili predstavitvi, kasneje pa na dekleti naslovili še kopico vprašanj, saj je otroke zanimalo prav vse o življenju otrok v Afriki.

Postali smo lačni in v jedilnici nas je že čakala slastna malica. Srečanje smo zaključili na dvorišču gimnazije z domiselnimi igricami, ki so bile nagrajene. Naši koledniki (trije +mama) so skupaj s koledniki iz Šturij sestavili skupino 'smeškoti' in dosegli drugo nagrado. Čestitke!

Čeprav nas je spremljalo oblačno vreme, je v naših srcih sijalo sonce, saj smo preživeli lepo in zanimivo dopoldne.

Irena K., foto Sonja Kerkoč

Oglejte si tudi