Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Srečanje voditeljskih parov zakonskih skupin, ki delujejo po programu Družina in Življenje

Več kot trideset voditeljskih parov zakonskih skupin, ki delujejo na Primorskem po programu Družina in Življenje se nas je pretekli teden zbralo v prostorih Škofijske gimnazije v Vipavi.

Srečanje smo začeli s sveto mašo, nato pa smo naše  20. jubilejno srečanje nadaljevali z namenom, da se ozremo na naše preteklo delo in ponovno izrazimo zavezo, da hočemo ostati zvesti pri našem delu in biti na razpolago Njemu z vsem kar smo in kar imamo. Prepričani smo, da nas pri našem delu Bog ne bo zapustil in je z nami tudi takrat, ko nas zajame malodušje, naveličanost ali ko nam zmanjkujejo življenjske moči.

Vseh zakonskih skupin, ki po tem programu delujejo, je v Sloveniji že okrog 120. Program že več kot deset let  vodita zakonca Vilma in Dani Siter iz Leskovca pri Krškem. V  naši dolini so zakonske skupine v naslednjih krajih: v Ajdovščini, Budanjah, Kamnjah, Vipavi, Dornberku, Šempasu in Braniku. Še vedno smo odprti za sprejem novih parov in tudi za ustanavljanje novih skupin. V njih se srečujemo zakonski pari, ki nam ni vseeno, kaj se z nami in našimi družinami dogaja in bi radi zase in za svoje otroke odgovorno poskrbeli in jih pripravili za življenjske izzive. Tako je zakonska skupina življenjska učilnica, kjer se zakonci ozaveščamo o pomembnosti naših medsebojnih odnosov, ki so živi in potrebni nenehne skrbne nege in pozornosti obeh.

Gre torej za mesečna srečevanja zakonskih parov, ki trajajo dve uri in kjer se zakonci skupaj poglabljamo v dobro razdelane tematike iz zakonskega življenja, skupaj iščemo poti dozorevanja in osebnostne rasti pri gradnji odnosa mož - žena, ki je temeljni odnos v družini in od katerega je odvisno 'zdravje družine'. Teme, ki jih skozi posamezno leto obravnavamo so načrtovane in podkrepljene z gradivom, po vsebini pa so naslednje :* Izboljšajva najin pogovor, *Skupaj gradiva najin dom, *Drug drugemu pomagajva graditi samopodobo, *Sva zares skupaj na poti?, *Starševstvo najin poklic, *Z roko v roki mimo življenjskih čeri.

Med seboj pari izmenjujemo izkušnje in mnenja ter skupaj spoznavamo večna življenjska načela. Srečanja zakonske skupine vodi zakonski par, za duhovno spremljanje in oporo pa skrbi duhovni asistent - duhovnik. Zakonci, ki se srečujemo na srečanjih zakonske skupine, postajamo med seboj dobri prijatelji in smo drug drugemu v oporo, pa tudi duhovno povezani v vsakodnevni molitvi.

Niko Ličen

 

 

Oglejte si tudi