Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Spregovorim ti na srce

Že nekaj let v zgornji Vipavski dolini, na pobudo Svetopisemske družbe Slovenije, sodelujemo pri prav posebnem maratonu. Ta sicer nima nič opraviti s tekom, ima pa veliko opraviti z vztrajnostjo, še posebej z vztrajnim branjem Svetega pisma. Letos smo se na mini svetopisemskem maratonu, ki je nosil geslo 'Spregovorim ti na srce', zbrali v Šturjah od 27. do 29. januarja.
V tem času je 'maratonsko' branje Svetega pisma sicer potekalo po celi Sloveniji. Božja beseda je govorila neposredno in posredno. Neposredno s poslušanjem in prebiranjem besedil iz različnih svetopisemskih knjig, posredno pa skozi spremljevalne dogodke. Teh se je med vikendom zvrstilo veliko: v petek se je 48 šturskih birmancev pogumno podalo po mestnih ulicah in iskalo skriti zaklad, pri čemer so jim pomagali župnik Zoran Zornik, mladinska voditeljica Danijela Čibej in animatorji. Zvečer si je lepo število mladih ogledalo ameriški film o junaku, ki se med potovanjem na Aljasko sprašuje o pomenu vključevanja v družbo. Sledila je burna razprava o sodobnih težavah mladih pri iskanju svojega mesta, svoje poklicanosti v današnji skupnosti. Vodila sta jo Martin Božič in Marko Ipavec. Sobotno jutro je bilo namenjeno najmlajšim, ki so se srečali na svetopisemskih uricah z Natalijo Marc.

Kot uvod v branje Svetega pisma je bila sv. maša, po njej pa okrogla miza z gosti na temo doživljanja Svetega pisma. Povabljeni so bili: Magda Sever, Matic Jelovčan, Stanko Kobal in Anja Kastelic. S poslušalci so delili svoje intimne izkušnje ob branju Svetega pisma, ki so občutno zaznamovale njihove življenjske poti. V približno 12 urah, kolikor časa je v cerkvi potekalo branje, je bilo ob toplem ognju pred cerkvijo poskrbljeno za naključne obiskovalce, za bralce in za vse, ki so si želeli malo ogreti premražene roke in se preprosto pogovarjati. Maraton se je zaključil v nedeljo zjutraj z mašo, kjer je prepeval dekliški zbor z zborovodkinjo Barbaro Grahor. Za najslajši del, pogostitev in druženje ob slastnem pecivu, čaju in kavi, pa so poskrbeli sodelavci Karitas. Obiskovalci so bili navdušeni nad vzdušjem, družabnostjo in veseljem, ki ga je te dogodek prinesel, predvsem pa nad Besedo, ki je nagovarjala.

Darja Brecelj Ipavec in Helena Rebek, foto Natalija Marc

Oglejte si tudi