Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Nedelja Svetega pisma

Včeraj, v nedeljo 27. januarja, smo v katoliški cerkvi na Slovenskem obhajali nedeljo Svetega pisma. Številna srečanja v organizaciji Slovenskega bibiličnega gibanja po Sloveniji so to obeležila.
Za našo Koprsko škofijo je bilo tako srečanje namenjeno  voditeljem in članom bibličnih skupin, pa tudi vsem, ki jim Sveto pismo pomeni hrano za dušo v vsakdanjem življenju.

V polnem avditoriju Škofijske gimnazije Vipava nam je naš škof ordinarij dr. Jurij Bizjak, velik poznavalec Svetega pisma, med drugim v svojem bogatem razmišljanju spregovoril:

»Kakor je hrana in pijača ter obleka nujno potrebna za telo, tako je Božja beseda vse to za dušo. Božja beseda nas povezuje, ustvarja dom, raztegne se kakor šotor čez vsako skupnost.

V letu vere je bilo za  to praznično nedeljo izbrano geslo »Jaz sem vrata«. Vera je kot vrata, ki se odpirajo za potrebe vstopa v prostor. Tako je tudi vera  v enem samem odprtju, človek jo posebej potrebuje, ko je ranljiv. Človek mora biti v svojem delovanju odprt, zaprtost je sicer navidezno varna, vendar obsojena na propad. Vrata so v Svetem pismu velikorat omenjena in tudi Jezus sam jih večkrat omenja: npr. »Prizadevajte si, da vstopate skozi ozka vrata«. Besede: »Jaz sem vrata«, ki jih je izrekel sam Jezus v času svojega javnega delovanja, pomenijo vstopiti v njegovo šolo. Cerkev je učiteljica in vzgojiteljica – uči nas poslušnosti in nas vzgaja k modrosti in razumnosti.  Kristusova  delavnica nas uči, da je vera brez del mrtva.  Vstopiti v njegov dom je vstopiti v varno zavetje, saj je sam rekel: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi in jaz vam bom poživil«. Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč, nas poživlja, nas ozdravlja,  daje upanje in spoznanje, da vedno znova moremo odpirati vrata Gospodu in vrata bližnjemu«.

Niko Ličen

Oglejte si tudi