Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Nedelja Svetega pisma

V nedeljo, 26. januarja, smo v katoliški cerkvi na Slovenskem obhajali nedeljo Svetega pisma. Na številnih srečanjih v organizaciji Slovenskega bibličnega gibanja na več krajih po Sloveniji so to obeležili.

Za našo, koprsko škofijo je bilo tako srečanje namenjeno voditeljem in članom bibličnih skupin, pa tudi vsem, ki jim je Sveto pismo vsakodnevna dušna hrana. V polnem avditoriju Škofijske gimnazije Vipava nam je naš škof ordinarij dr. Jurij Bizjak, velik poznavalec Svetega pisma, med drugim v svojem bogatem razmišljanju spregovoril o metodi lectio divina:

»To je v osnovi zelo preprost način, ki nam omogoča osebno srečanje z Gospodom ob premišljevanju in molitvi, ki temeljita na Svetem pismu. Dejansko to ni študijska metoda. Vsako dodatno znanje nam je seveda lahko v pomoč, ni pa ključno. Z drugo besedo lahko to metodo označimo kot božansko branje. Da Božjo besedo začutimo kot glas iz neba, kot navdihnjene besede božjih piscev, ki so bili nošeni od božjega vetra. Po tej metodi besedilo Svetega.pisma beremo kot človeško in božje. Branju sledi premišljevanje božjih obljub, nekateri uporabljajo za to drugo stopnjo izraz 'žvečenje', tretja stopnja je molitev in zadnja četrta stopnja je kontemplacija. Je čas intimnega druženja z Bogom. Utihnimo pred njim in ga povabimo k sebi. Tu besede skoraj niso potrebne. Uživajmo v njegovi prisotnosti. Preprosto bodimo z njim in se prepustimo njegovi ljubezni. Včasih je dovolj le en stavek, ali celo ena beseda iz Svetega pisma. Pisma, ki nas nagovori ter jo premišljujemo in smo z njo napolnjeni lahko ves dan. Lectio divina je stara metoda, ki pa se danes ponovno oživlja. Tako molitveno branje lahko nagovori nekoga, ki prvič vzame v roko Sveto pismo, nekoga, ki ga zna morda pretežno na pamet pa ne. Pomembna je naša odprtost in vsako tako branje nas lahko spravi 'na drugo – novo pot'.«

Niko Ličen

Oglejte si tudi