Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Adventni večeri 2013

Tudi lani so v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina in Karitasa vipavske dekanije potekali tradicionalni 23. Adventni večeri verskega poglabljanja na Škofijski gimnaziji Vipava.

Gostja prvega  večera 5. decembra je bila gospa Irena Breščak, profesorica biologije na Škofijski gimnaziji Vipava in varuhinja dragocene zapuščine – Filipičevega herbarija. Gostja nam je na zanimiv način odstirala življenje in delo Alojzija Filipiča: duhovnika, botanika in rodoljuba.  V času fašizma je bil narodni buditelj. Po drugi svetovni vojni je v Batujah in okolici pogumno pričeval za krščanske vrednote. Kot amaterski botanik je sodeloval s strokovnjaki ljubljanske univerze ter zapustil obsežen herbarij.  Adventni večer so popestrili: recitator Primož Erjavec in pevci moškega pevskega zbora Lipa iz Ravnice.z ubranim petjem slovenskih pesmi.

Gost  drugega  adventnega večera 12. decembra je bil ravnatelj Škofijske karitas Koper gospod Matej Kobal. Njegovo predavanje 'Kako preživeti krizne čase?' je za naš čas še posebej aktualno. Ekonomska kriza, ki jo danes postavljamo v ospredje, je predvsem posledica krize moralnih vrednot. Prednostna  odločitev za uboge, ki pa ne sme ostati samo pri besedah, ampak mora biti predvsem v dejanjih, mora še posebej za nas kristjane postati pomemben del naše poklicanosti. Prav recesija je lahko za naš šola solidarnosti in pot k vrednotam.

V tretjem adventnem večeru 19. decembra nam je dr. Leon Oblak spregovoril o svetnikih in svetnicah naših zanesljivihjivih priprošnjikih in priprošnjicah. Kot avtor pesniške zbirke Sto svetnikov in svetnic v sonetih,  nam je iz lastnih izkušenj nanizal številne primere, kako so svetniki zanesljivi priprošnjiki pri Bogu. Sam v človeški »sreči« vidi Božjo pomoč in v »naključju« Božjo milost. Svetniki  so počeli običajne stvari z neobičajno ljubeznijo, ki se je izražala predvsem v molitvi za druge: za bolne, nemočne in ostarele.

Vero v  Kristusa Odrešenika  želimo v teh prazničnih dneh  deliti z vsemi ljudmi dobre volje člani Kluba krščanskih izobražencev iz Ajdovščine.

Niko Ličen

Oglejte si tudi