Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Adventni večeri 2012

Letošnji tradicionalni že 22. Adventni večeri verskega poglabljanja v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina, ki so se odvijali v Škofijski gimnaziji Vipava, so se iztekli.

Gost prvega  večera 30. novembra je bil gospod Jože Dežman poznan zgodovinar in filozof. Ob avtorskem dokumentarnem filmu 'Vroče sledi hladne vojne' je razmišljal o temi 'Vest in samozavest'.  Slovenci se otepamo iskanja naših zdravih korenin. Med nami so zgrajeni zidovi. Premalo je medsebojnega spoštovanja, sočutja in pozornosti, preveč je  sovraštva. Manjka pa nam demokratičnega konflikta in zrele demokracije, ki bi privedla do sprave in še do višje stopnje,  do mirotvorstva, do stopnje, ko bomo sposobni zgraditi skupnost, v kateri bomo znali sprejeti drug drugega in v potrpljenju graditi našo bodočnost.

Gostja  drugega  adventnega večera, 7. decembra, je bila gospa Nadja Pregeljc, ki nam je odstirala krščansko etiko dolgo zamolčanega, mučenega in na krut način umorjenega našega grivškega rojaka, duhovnika Filipa Terčelja. Njegova krščanska etika je izhajala iz njegove osebne, globoke in žive vere ter neomajne ljubezni do Boga. V težkih preizkušnjah je ostal zvest cerkvi in katolištvu. Kot pesnik, pisatelj in kulturni delavec nam je zapustil bogato dediščino svojih del, ki nam jih je Pregeljčeva odkrivala in jih je v podrobnosti obdelala v svoji magisterski nalogi. Mogočno in  pevsko dovršeno so donele Terčeljeve liturgične pesmi v izvedbi vokalnih skupin Grlica in Šumljak iz Budanj, odlomke njegovih del pa je občuteno podajala prof. Tatjana Božič.   

V tretjem adventnem večeru 14. decembra nam je prof. Marjeta Žebovec odkrivala verno žensko v slovenskem leposlovju od konca 19. stoletja do današnjih dni. Predstavljala nam je like verne ženske kot pisateljice, pesnice, redovnice, skratka like ustvarjalk, ki so dale pečat slovenskemu leposlovju, so pa nam morda manj poznane.

Blagoslovljene božične praznike ter miru in veselja v letu 2013 želimo vsem ljudem dobre volje člani Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina.

 

Niko Ličen

 

Oglejte si tudi