Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Tekmovanje godcev na diatonični harmoniki

4. junija je društvo DOLI že četrtič organiziralo Festival češenj v Lokavcu. V sklopu festivala je izdelovalec harmonik Miran Lokar že lani organiziral tekmovanje na diatonični harmoniki in ker je bil projekt uspešen, se je odločil tudi letos sodelovati.
Lani je na tekmovanju sodelovalo 16 tekmovalk in tekmovalcev, letos pa že 35. Prišli so iz raznih krajev po Sloveniji (Gorenjska, Koroška, Dolenjska z Belo Krajino, Primorska, Notranjska, Štajerska), prišli so iz Italije in tudi iz Hrvaške.

Zaigrali so nam različne skladbe, tako da je bilo dvourno tekmovanje zelo dinamično in pestro. Mladi glasbeniki so se nadpovprečno odrezali, zato je imela strokovna komisija (Vlasta Lokar Lavrenčič, magistra glasbene vzgoje, Rajo Černigoj in Kristjan Pregelj, dolgoletna harmonikaša in učitelja) zelo težko nalogo, saj je bilo predvsem v kategoriji med 11 in 16 let veliko zelo dobrih harmonikašic in harmonikašev.. 

Ko si je komisija belila glave z izbiranjem, smo se v polni dvorani prav lepo zabavali. Vsakemu tekmovalcu smo podelili priznanje, najmlajša, šestletna Klara je dobila torto in skupaj smo ji zapeli vse najboljše za rojstni dan. Skupina harmonikašev se je opogumila, stopila na oder in zaigrala nekaj legendarnih skladb.

V kategoriji do 10 let je prvo mesto zasedla Danaja Grebenc iz Dravograda, tudi v kategoriji od 11 do 16 let je zmagalo dekle - Nikita Galuh Kapušin iz Metlike, medtem ko je med starejšimi od 17 let prvo mesto zasedel Anže Pajič Ambrožič iz Zasipa pri Bledu, Jan Vrtovec iz Ajdovščine je bil drugi, Simon Štokelj s Planinje pa tretji. 

Vse tekmovalke in tekmovalci so svoje sodelovanje in uspehe zaključili na Turistični kmetiji Černigoj, kjer so se najprej podkrepili z domačo hrano in pijačo, nato pa so zvoki harmonik odmevali v pozen večer.

Preživeli smo prekrasna popoldne in večer z obljubo, da se naslednje leto, prvi vikend v juniju spet vidimo, ko bodo dvorano Edmunda Čibeja ponovno napolnili zvoki harmonik in popestrili Festival češenj v Lokavcu.

Nada Blažko  

 

Oglejte si tudi