Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Zimski pohod na Čaven

V spomin na velikega poeta 8. februarja praznujemo kulturni praznik. Planinsko društvo Ajdovščina na ta dan tradicionalno organizira zimski pohod na Čaven. Ali počastiš kulturni praznik, če vzameš nahrbtnik in se zagrizeš v čavenske strmine?

Edmund Čibej, nadučitelj na Dolu, je v Planinskem vestniku leta 1904 obrazložil, da so naloge planinskega društva, da popiše lepoto naših gora in jih ohrani slovenske. Na primernih mestih naj postavi napise, ki pokažejo tujcu, da je tu slovenska zemlja, da je tu naš dom. Organizira naj izlete v planine in izobražuje člane. Ti njegovi napotki so aktualni še danes.

Ljubezen do slovenskih planin - tudi to je kultura. To je razlog, da so se številni pohodniki na Prešernov dan odpravili na Čaven. Prihajali so z vseh smeri: s Predmeje, kjer so bile na poti čisto zimske razmere; pohodnike, ki so na Čaven prihajali iz gramoznice, Kamenj, Vitovelj in Trnovega pa so ob poti že pozdravljali prvi znanilci pomladi. Tudi sonce je polepšalo praznični dan. Nekateri so se pohoda udeležili prvič in obljubljali, da bodo še prišli. Drugim je pohod stalnica in števila prihodov sploh ne štejejo. Med obiskovalci pa so bili tudi trije taki, ki so se v letošnjem letu pohoda udeležili dvajsetič in bili nagrajeni s priznanjem in medaljo.

»Pri slovenskih planincih sta kultura in domoljubje tesno prepletena. Planinci živimo slovensko himno, živimo slovenstvo. Kultura pa je plemenitost duha in dobrota srca,« so besede predsednika Planinskega društva Ajdovščina Cvetka Ušaja. Z njimi je v slavnostnem nagovoru pozdravil pohodnike na Čavnu in nadaljeval: »Hvala za Prešerna, Cankarja in številne umetnike in kulturnike. Nimamo vsi njihovih talentov. Vsi pa smo lahko in moramo biti ljudje v najžlahtnejšem pomenu te besede. Kultura pa je plemenitost duha in dobrota srca. Bodimo enotni. Bodimo ponosni na naš Čaven, našo prelepo dolino, našo občino, domovino in materin jezik.«

Ob koncu je vsem udeležencem zaželel varno pot v dolino in nasvidenje na naslednjem zimskem pohodu na Čaven.

Mg, foto Marjana Soban

Oglejte si tudi