Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Velikonočne praznike preživeli na turnirju v Franciji

V košarkarskem klubu Ajdovščina smo se med velikonočnimi prazniki udeležili turnirja v Franciji. Z ekipo smo se odpravili v mesto Montbrison, kjer je potekal tradicionalni 47. turnir za fante kategorije U-13, ki se v tem košarkarskem mestu odvija že od leta 1971.

Na turnir je bilo vabljenih 12 ekip, udeležile smo se ga ekipe iz Španije, Belgije, afriške Burkine Faso, Francije in Slovenije. Kakovost turnirja je bila na izjemno visokem nivoju, saj smo večinoma tekmovali proti ekipam, ki so bile selekcije regij, nekatere večje kot Slovenija. Ker je turnir za vse ekipe popolnoma brezplačen, je interes za udeležbo na tem turnirju izredno velik, saj se ga udeležijo le ekipe, ki prejmejo povabilo. Z veliko dopisovanja z organizatorji in nekaj vezami, ki smo jih imeli v Franciji, nam je to uspelo.

Naša pot je vodila prek Milana in Torina pod  francoskimi Alpami v mesto Lyon. Tam smo si ogledali živalski in botanični vrt, kjer so se fantje navduševali nad divjimi mačkami, opicami ter krokodili, rožice in drevesa pa so zanimale bolj starše in trenerje. Po kratkem sprehodu v centru Lyona smo se odpravili proti mestu Montbrison. 

Ajdovske leve so gostile francoske družine, katerih otroci trenirajo v klubu BC Montbrison. Izkazali so se v svoji gostoljubnosti in izredno lepo poskrbeli za naše fante, ki so tako spoznali tudi francosko kulturo in svoje vrstnike. Trenerji in nekaj staršev, ki so potovali z nami, pa smo se nastanili v bližnjem dijaškem domu. Za podporo s tribun je bilo odlično poskrbljeno, saj so se naši starši predstavili kot dobro uigrana ekipa navijačev.

V soboto in nedeljo smo končno prišli na svoj račun, saj se je začel glavni del turnirja. Igrali smo pet odličnih tekem proti ekipam Sel. Loire (Francija), UN Mataro (Španija-zmagovalci turnirja), CLFB1 (Francija-finalisti), Chorale Roanne (Francija) in Es Prisse/Macon (Belgija). Zmagali smo dvakrat, izgubili trikrat ter turnir zaključili na zelo dobrem šestem mestu. Kako pomemben je ta dogodek za Montbrison priča tudi podatek, da si je finalno tekmo ogledalo več kot 1500 obiskovalcev. 

Poleg igranja košarkarskih tekem smo si ogledali tudi izjemno lep center mesta, v soboto zvečer pa so v mestu organizirali zabavo, na kateri so se fantje družili s svojimi vrstniki tudi izven košarkarskega igrišča.

Naši levi so bili po koncu turnirja zelo utrujeni, a srečni in polni vtisov. Napredovali so v košarkarskem znanju, spoznali nove prijatelje, nekateri so se zaljubili, prav vsi pa imajo isto željo, da bi drugo leto spet ponovili letošnjo izkušnjo.

Takšni turnirji so zelo pomembni za razvoj otrok, tako po športni kot tudi po osebnostni plati. Fante spodbujajo k samostojnosti, samoiniciativnosti ter lastnem prevzemanju odgovornosti, kar so izjemno pomembne lastnosti za igranje košarke in dobra šola za življenje. In tudi za nas trenerje velja, da za kvalitetno delo in napredek ni dovolj, da se primerjamo le z ekipami v svoji regiji, pač pa predvsem z drugimi ekipami v Evropi. Tako lahko realno ocenimo, kje smo, kaj znamo in v čem se lahko še izboljšamo. Nimajo vsi klubi možnosti za udeležbo na mednarodnih turnirjih, zato moramo ponujene priložnosti izkoristiti. Z organizatorji smo se že začeli pogovarjati za sodelovanje v naslednjem letu in upam, da bo ta turnir postal tradicionalen v letnem načrtu kategorije U-13 v našem klubu.

 

Luka Hrovatin

KK Ajdovščina

 

Oglejte si tudi