Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Twirlica Daša Harej gre na EU in svetovno prvenstvo

16-letna Daša Harej iz Sela na Vipavskem je športnica po duši in telesu. Že enajst let se ukvarja s twirlingom, športom, kjer so združeni gimnastika, balet in ples pod palico. Na 16.odprtem državnem prvenstvu MT ZS v Kranju konec aprila letos, si je priborila nastopa na Europen cup, ki bo v začetku julija v Vendespace v Franciji ter na svetovnem prvenstvu v Helsinborgu na Švedskem v prvi polovici avgusta.
Daša se je že kot majhna deklica rada ukvarjala s športom in najljubši ji je bil twirling, katerega je začela trenirati s petimi leti pri novogoriškem Twirling mažoretnem društvu. Z vstopom v devetletko so se zanjo začela prva državna tekmovanja in z dvanajstimi leti se je že uvrstila v državno reprezentanco Slovenije, s katero je na mednarodnih tekmovanjih dosegala vidne rezultate. Velik uspeh je dosegla na Nizozemskem, kjer se je tekmovanja prvič udeležila kot posameznica. Od takrat dosega odlične rezultate in lani je na Eurotwirl v težki konkurenci dosegla 10.mesto, kar je za Slovenijo odličen rezultat. S skupino pa so dobile prvo medaljo za državo. Njen letošnji uspeh na državnem tekmovanju je bila kvalifikacija za uvrstitev na svetovno prvenstvo na Švedskem.

Dijakinja 1.letnika športne gimnazije v Novi Gorici pove, da trenira twirling skoraj vsak dan najmanj tri ure. Za vse uspehe se mora zahvaliti svoji trenerki Živi Kovač, ki je tudi sama odlična tekmovalka. Živa ji je sestavila koreografijo in izbrala glasbo za freestyle s katerim bo nastopila na svetovnem prvenstvu. Seveda pa bi brez pomoči mame Suzane Marc ne zmogla, kajti najmanj 4x tedensko je treba Dašo voziti v Novo Gorico na teninge, katerih je pred tekmovanji še več. »Starši nosimo vse stroške sami, od štartnin do dresov in prevozov«, pove Suzana. A vse to odtehta zavest, da hčerka v svojem športu uživa, da ji uspehi pomenijo največ. Predvsem zato ker se Daša v prihodnosti vidi kot profesionalna twirlerica, ki upa, da bo kdaj zastopala svojo državo na olimpijskih igrah.

Urška Testen, foto: osebni arhiv D.Harej

Oglejte si tudi