Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Lep mednarodni uspeh rokometašic Mlinotesta

Ajdovke so v 3. krogu evropskega pokala Challenge izločile črnogorsko ekipo Danilovgrada saj so zmagale na obeh tekmah in s skupno 10 zadetki prednosti napredovale v osmino finala, med 16 najboljših ekip. Na sedežu EHF na Dunaju so že opravili žreb, ki je mlinarkam namenil poljsko ekipo EKS Start Elblag. Poljska ekipa je bila četrta v domačem prvenstvu, v letošnji sezoni pa vodi v poljski superligi, kjer je odigrala 11 tekem in kar devetkrat zmagala. Elblagleži na severu Poljske, ob istoimenski reki, 60 km od Gdanska (od Ajdovščine 1383 km).Prva tekma naj bi se predvidoma odigrala 9. ali 10. januarja na Poljskem.

Poglejmo najprej, kako je bilo na gostovanju v Črni gori. Mlinarke so tam premagale domačo ekipo Danilovgrada 24 : 30 (8 : 15). Ob podpori dveh avtobusov in kombija navijačev so igrale kot doma, saj je bilo črnogorskih navijačev bistveno manj kot naših.

Postava Mlinotesta: Srečković, Bratina, Čermelj, Krapež, Črnigoj, Rojc 6, Svetik 2, Brecelj, Batagelj, Čajko, Srečkovič, Pipan 1, Schuster 9, Sanabor, T. Ferfolja 8, Š. Ferfolja 4, Vidmar. Trener: Dušan Vidmar. Ajdovke so začele odločno in s trdo obrambo ustavile divjanje postavnih črnogorskih mladenk, ki v uvodnih petih minutah niso prišle do čistega strela. V nadaljevanju se je tekma nekoliko odprla, vendar je Mlinotest s kolektivno obrambo in prodornima Tino Rojc in Tejo Ferfolja ves čas imel pobudo. V 20. minuti je vodil z 9:4. Videti je bilo, da je Danilovgrad, sicer tehnično in taktično dobro pripravljen in visok, vendar pa gre vendarle za črnogorsko mladinsko kadetsko reprezentanco, zbrano v enem klubu. Ta generacija je poleti začela skupaj nov dvoletni ciklus. Moč in izkušnje so bile vendarle na strani mlinark, ki so tudi v končnici prvega polčasa igrale zanesljivo v obrambi, v napadu pa redno zadevale ali pa skozi rokoborske prijeme tekmice silile v povzročanje sedemmetrovk, ki jih je uspešno izvajalaSlavica Schuster. Nekaj nesporazumov v ajdovski vrsti je z odličnimi obrambami rešila še vratarkaSandra Srečković. Prednost je enakomerno rasla in ob polčasu dosegla lepih sedem golov.

V drugem polčasu so Ajdovke že uvodoma presekale nekaj akcij Črnogork in goli so padali iz protinapadov. Vračale so tudi tekmice, a je bila v vsakem naslednjem Mlinotestovem napadu razlika spet varna okoli sedem golov – tako tudi v 51. minuti – 18:25. Za nekaj presežkov je s streli skozi številne roke poskrbela Slavica Schuster, na krilu je bila iznajdljiva Maja Svetik, v sredini pa je z močjo svoje dodala šeŠpela Ferfolja.V končnici so se višje Črnogorke zatekle k rokoborbi, sodnika pa sta jim gledala skozi prste, bistveno bolj kot pa ajdovskim prijemom. Zato je postalo kritično v 54. minuti, ko so Ajdovke z dvema igralkama manj prejemale gole iz protinapadov, razlika pa se je stopila na 22:25 in 23:25. Nato sta voz naprej potegnili Slavica Schuster in predvsem Tina Rojc, ki je ob zadevanju zmogla ustaviti še nešportne udarce tekmic v napadu. V zaključku je tekmice rešetala še Teja Ferfolja in pred zadnjo minuto se je že začelo slavje.Po prvi tekmi je kapetanka Tina Rojc povedala: »Ključni trenutek tekme je bil, ko smo morale zdržati z dvema igralkama manj. Stisnile smo zobe in z dolgimi napadi nekako zdržale do vrnitve vseh na parket. Morda smo na začetku nekoliko prehitro igrale in nas je malo zmanjkalo, a smo se zbrale in pripeljale tekmo preudarno do konca. Taktično smo bile disciplinirane in zasluženo zmagale. Doma sploh ne računamo na kaj drugega kot na zmago in na predstavo v kateri bo občinstvo uživalo.« Trener Dušan Vidmar je dodal: »Sojenje je bilo na strani domačink in temu smo se morali prilagoditi. Ko so se Črnogorke začele približevati, so dobile še pomoč v naših izključitvah. Taktično smo vendarle zdržali z veliko vložene energije in s pomočjo bučnih navijačev. Na grobost smo odgovorili z nadzorovano agresivnostjo. Vse smo jim postopno vrnili, včasih celo malo preveč. Upam da bomo tudi doma bomo ob takšni igri zmagali pred precejštevilnejšim občinstvom.«

Na povratni tekmi so se uresničile trenerjeve želje, saj so rokometašice Mlinotesta tudi na domačem igrišču zmagale.

Mlinotest Ajdovščina - Danilovgrad 22:18 (8:7)

Ajdovščina - Dvorana ŠRC Police, gledalcev: 500, sodnika: Metalari in Nikolovski (oba Makedonija).

Mlinotest: Bratina, Srečkovič, Schuster 7, Š. Ferfolja 4, Svetik 3, Čermelj 2, T. Ferfolja 2, Rojc 2, Čajko 1, Pipan 1, Batagelj, Brecelj, Fegic, Krapež, Sanabor, Vidmar.

Sedemmetrovke: Mlinotest 2 (0), Danilovgrad 4 (4).

Izključitve: Mlinotest 10 minut, Danilovgrad 4 minute.

Dvorana Police je spet spominjala na nekdanje zlate čase ajdovskega rokometa. Tribuna je bile nabito polna, vzdušje fenomenalno, za kar so še posebej zaslužni organizirani domači navijači 'mlinarji', ki so celo tekmo neumorno navijali za domače. Ob uspešnih akcijah so se jim seveda pridružili tudi ostali obiskovalci.

Mlinarke so tekmo začele v krču, morda tudi pod vtisom kulise v dvorani, saj niso vajene igrati pred takim številom gledalcev. Tudi Črnogorke so bile očitno odločene, da poskusijo zaostanek šestih golov s prve tekme nadoknaditi. Tako je bila tekma na začetku izenačena, prvo vodstvo za +2 pa so si mlinarke priborile v 20. minuti z zadetkom Slavice Schuster (7:5). Na odmor so odšle s prednostjo enega zadetka, kar je obetalo razburljivo nadaljevanje. Za nizek rezultat v prvem polčasu je krivih nekaj tehničnih napak domačih in odlična vratarka Mlinotesta Sandra Srečković, ki ni dovolila gostjam, da bi pripravile morebitno presenečenje.

V začetku drugega polčasa se je ponovila slika iz prvega dela. Ajdovke so zelo težko prihajale do strelov, skozi gosto obrambo na črti pa je šlo le z veliko iznajdljivostjo. Črnogorke so do 48. minute držale priključek, saj so zaostajale le za gol (15:14). Nato pa je sledilo domačih pet minut, ko so brez prejetega zadetka zadele štirikrat zapored in tekma je bila prelomljena. Tudi v tem delu igre se je izkazala Srečkovićeva, mlade Črnogorke pa so le podpisale predajo.

V 58. minuti se je ob vodstvu mlinark za pet golov po malem že začelo slavje. TrenerDušan Vidmarje prvo postavo poslal na klop, v igro pa mladinke in že v prvem napadu je zadela tudi Meta Pipan. Zadnja minuta je bila le še formalnost. Na Policah se je lahko začelo slavje.

Najboljša strelka pri domačih Slavica Schuster je po tekmi povedala: »Tekma je bila težja od tiste v Črni gori, saj je Danilovgrad igral čvrstejšo obrambo. Me smo na koncu vendarle z borbenostjo, drznostjo in znanjem pokazale, da smo boljše.«

Drago Brecelj, foto Primož Brecelj

 

Oglejte si tudi