Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Državno prvenstvo v ski orientaciji

Večina orientacijskih tekmovanj poteka v naravi, kjer je potrebna zbranost. Prav nič manj zbran pa ne moreš biti tudi v sprint orientaciji v mestih. Ker orientacija ne pozna zimskega spanja, se v tem času pomerijo tekmovalci v SKI orientaciji, kar pomeni iskanje kontrolnih točk po zasneženem terenu na tekaških smučeh.
Ker sneg v naši dolini ni običajen gost, ga mi, dobravski tekači, poiščemo. Ta orientacija zahteva od tekmovalca še dodatne spretnosti. 21. januarja je bilo na Jezerskem planirano državno prvenstvo v SKI-O. Le pet dni prej so prireditev odpovedali zaradi premajhne količine snega.

Pri PD Ajdovščina smo sprejeli izziv, organizacijo takega tekmovanja. Orientacijska zveza Slovenije nam jo je tudi zaupala in to na terenu v Hotedršici. V sodelovanju s tamkajšnjim športnim društvom so se začele priprave na tekmo. Ta je bila izpeljana 21. januarja v lepem zimskem vremenu, v zadovoljstvo vseh nastopajočih. Čeprav je bilo snega le dobrih 10 cm, smo uspeli pripraviti tekaške proge. Za to priložnost je bila izdelana posebna orientacijska karta.

Ker učenci OŠ Dobravlje že več let nastopajo v orientaciji na snegu in aktivno trenirajo, so bili na tekmo dobro pripravljeni, kar se je pokazalo v odličnih rezultatih. V kategoriji M17 je bil najboljši Jan Marc, srebrno medaljo pa je prejel Nik Gregorič. Med učenkami je bila najboljša devetošolka Sara Durn, tretje mesto v tej kategoriji pa je pripadalo Uršuli Makovec.

V elitni ženski kategoriji je državna prvakinja postala Nina Črnigoj, med moškimi pa je bron prejel David Čufer.

Organizacijski izziv bi bil takšno tekmovanje v celoti izpeljati v naši občini.

Stanko Čufer

Oglejte si tudi