Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Dekleta U 17 iz ajdovske nogometne šole podprvakinje zimske nogometne lige

Športna dvorana Škofijske gimnazije Vipava je bila od srede januarja dalje v znamenju ženskega nogometa. Najprej so se v torek, 20. 1., na regijskem tekmovanju med sabo pomerile ekipe srednjih šol severne Primorske, v nedeljo, 25. 1., je Vipava v okviru NZS gostila festivalni dan za dekleta U 11 in U 13, v soboto pa je potekal še finale zimske ženske nogometne lige NZS. V ostri konkurenci so se izjemno izkazale ajdovske mladinke in premoč priznale le ekipi iz Beltincev.
Vsi trije dogodki so jasen pokazatelj, da postaja Zgornjevipavska pomemben dejavnik v razvoju ženskega nogometa. Če smo v srednjih šolah pred leti spremljali zgolj turnirje fantovskih nogometnih ekip, pa imamo danes dekliške tako rekoč v vseh srednješolskih centrih severne Primorske. Kako pomembno je pri tem delo Nogometne šole Ajdovščina, priča dejstvo, da so se na letošnjem regijskem tekmovanju v imenu svojih šol med sabo pomerila dekleta, ki sicer skupaj igrajo kot soigralke v 1. slovenski nogometni ligi. Na koncu je zmago slavila ekipa Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine in se uvrstila v četrtfinale državnega prvenstva. Drugo mesto je zasedla Srednja zdravstvena šola iz Nove Gorice, tretje pa so bile gostiteljice iz Vipave.

Vsi, ki tako ali drugače živimo z razvojem ženskega nogometa, vemo, da je ta mogoč le, če gradimo na najmlajših. Prav zato smo v letošnjem letu v NŠA pričeli tudi s treningi deklic, starih do 13 let, ki potekajo ob sredah in petkih v dvorani v Lokavcu, v prihodnje pa si zelo želimo tudi sodelovanja z osnovnimi šolami.

Vedno večji interes deklic priča, da smo na pravi poti, in zagotovo se bodo naše deklice prihodnje leto že lahko udeležile festivalnega dneva za mlajše deklice, kot je bil letos v Vipavi. Ker je dan namenjen prav promociji te športne panoge, deklice iz Krima, Velesovega, Radomelj, Jevnice, Extrema in Izole niso igrale na rezultat, kljub temu pa med njimi ni manjkalo zagrizenosti in borbe.

Glavni dogodek, finale ženske nogometne lige, ki je dobrodošla popestritev zimskega obdobja, ko ni rednih tekmovanj, pa je v Vipavo pripeljal 14 ekip iz cele Slovenije in mnoge posameznike, ki na državni ravni skrbijo za ženski nogomet, med njimi so bili selektor članske reprezentance Damir Rob ter selektorici U 17 Tina Kelenberger in U 19 Petra Mikeln, ki je vse sodelujoče klube razveselila s predajo bogate športne opreme, za katero je NZS kandidirala na razpisu FIFE. Zbrane je pozdravil predsednik komisije za ženski nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije Branko Gros, za nemoten potek tekmovalnega dne pa je skrbel predstavnik MNZ Nova Gorica Dušan Bezjak.

V 21 tekmah so obiskovalci lahko spremljali atraktiven nogomet, tribune ŠGV pa so dobesedno pokale po šivih, ko so se dekleta ekipe Ajdovščina 2, pod vodstvom trenerja Luke Kompare in pomočnika trenerja Janija Petrovčiča, najprej pomerila z ekipo s Ptuja in se z zmago uvrstila v finale, nato pa se za prvo mesto pomerila z ekipo Teleinga Pomurje iz Beltincev. Čeprav bi bilo zares lepo zmagati pred domačim občinstvom, je tudi drugo mesto izjemen uspeh, če vemo, da je večina teh deklet še pred dvema letoma nogomet zgolj opazovala s tribun ali iz domačega naslanjača.

Pri tem pa ne smemo tudi mimo ekipe članic, ki ji je na kvalifikacijah na Vrhniki uvrstitev v finale ušla le za las.

Dogodek v Vipavi je bil, kot so napisali na uradni strani NZS, zares praznik ženskega nogometa. Uspešna izvedba celodnevnega turnirja pa ne bi bila mogoča brez zavzetih posameznikov in organizacij, ki se jim za vso nesebično pomoč iskreno zahvaljujemo.

bpk

Oglejte si tudi