Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ajdovski smučarji vrhunski

Smučarska sezona, ki se pravkar izteka, je smučarkam in smučarjem Sport kluba Dol Ajdovščina postregla s kopico odličnih, bolje rečeno vrhunskih rezultatov. Zmagovalne stopničke tako na domačih kot mednarodnih tekmah zato niso več izjema, so pravilo. Dolgoletno trdo, strokovno in vztrajno delo, ki ga opravlja Tomaž Bizjak s svojimi sodelavci je obrodilo sadove za katere so si prizadevale številne generacije alpskih smučarjev v tem okolju.
Začnimo z najboljšim mlajšim mladincem Štefanom Hadalinom,  ki je v mesecu februarju postal tudi športnik Primorske. Ta naziv si je prislužil z zmago v slalomu na Olimpijskih igrah mladih v romunskem Brasovu, kjer je pometel z vso svetovno konkurenco. Tako je premagal tudi vso člansko konkurenco, kar je res zavidanja vreden rezultat in velika izjema v tem glasovanju. Poleg zmage v slalomu, je s petim mestom v veleslalomu potrdil, da je v tem trenutku najboljši mladi alpski smučar v Sloveniji med vrstniki do 19 let. To ugotovitev potrjuje tudi dejstvo, da je na državnem prvenstvu članov v smuku na Kopah osvojil drugo mesto in najvišjo zmagovalno stopničko prepustil le članskemu reprezentantu in udeležencu letošnjega svetovnega prvenstva Boštjanu Klineju. Poleg tega se lahko pohvali s številnimi zmagami in stopničkami na mednarodnih FIS tekmah.

V kategoriji starejših deklic najboljše rezultate dosegata Andreja Slokar in Kristina Fon. Andreja Slokar je letos nanizala številne vrhunske rezultate tako doma kot v tujini, ki jih pred tem niso zmogle tudi nekatere današnje nosilke kristalnih globusov. Številne zmage na tekmah državnega nivoja je nadgradila z zmagama tako v slalomu kot veleslalomu na 38. Pokalu Loka, ki so se ga udeležile najboljše mlade smučarke in smučarji iz 33. držav sveta in tako prispevala k skupni zmagi Slovenije več kot tretjino potrebnih točk. Sledilo je neuradno svetovno prvenstvo za najmlajše –  Trofeo Topolino Sci – kjer je Andreja z visoko startno številko 47 v slalomu dosegla drugo in veleslalomu četrto mesto med tekmicami iz 46. držav. Sledilo je še državno prvenstvo v slalomu in veleslalomu, kjer je postala državna prvakinja v obeh disciplinah.

Kristina Fon je letos naredila pomemben kvalitativen korak naprej. Kontinuirano delo v klubu je obrodilo dolgo pričakovane sadove in sedaj lahko z gotovostjo trdimo, da spada v tem trenutku med najboljše starejše deklice. Uvrščanje na zmagovalne stopničke je postalo resničnost kar je prispevalo tudi k večji samozavesti in stabilnosti rezultatov. To je dokazala tudi na državnem prvenstvu, kjer je v veleslalomu dosegla drugo, v slalomu pa tretje mesto. Sedaj jo čaka, kot državno reprezentantko, še nastop na pokalu Pinocchio Sugli Sci.

Med mlajšimi deklicami in dečki prednjačita Nežka Valenčič in Tilen Vidergar. Nežka je bila v letošnji sezoni že zmagovalka na tekmah državnega nivoja. Na državnem prvenstvu v veleslalomu je zasedla tretje mesto, medtem ko je v slalomu, po obetavnem času v prvem teku, žal odstopila. Na Pokalu Loka je v svoji kategoriji branila barve Slovenije in bila kljub visoki startni številki 39 z 18. mestom druga najboljša Slovenka. Tilen se še ni uspel uvrstiti v državno reprezentanco, toda stalno napreduje. V letošnjem letu je že stal na stopničkah za zmagovalce ali bil uvrščen tik pod njimi. Prav gotovo pa je, da spada med deset najbolj perspektivnih mladih smučarjev pri nas in zato ob trdem delu v prihodnji sezoni veliko pričakujemo od njega. 

Andrejo in Kristino čaka še nastop za naslov državne prvakinje v super veleslalomu in nekaj mednarodnih tekem, medtem ko se bo Štefan pomeril še za naslov državnega prvaka v slalomu, veleslalomu in super veleslalomu. Tekmovalno sezono pa zaključujemo 9. aprila v Val d' Iseru.

Jože Bizjak

Oglejte si tudi