Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Pohod Spoznajmo soseda 2015

Ena izmed najmočnejših in premalo poznanih osebnosti začetka dvajsetega stoletja, Helen Keller, je o svoji življenjski poti, ki je vodila od nepredstavljive popolne slepote in gluhonemosti do tega, da je postala pisateljica in družbena delavka, zapisala: »Najboljša pot vodi zmeraj naprej.«
Te preproste besede so le variacija razmišljanja vseh tistih posameznikov, ki verjamejo, da nas samo 'pot naprej' lahko osrečuje. Tako so gotovo razmišljali tudi snovalci novoletnega pohoda Spoznajmo soseda, člani Kulturnega športnega društva Vrnivec s Ceste, ko so pred šestimi leti na prvo nedeljo v novem letu koordinirali prvi pohod od Ceste, preko Plač, Malih Žabelj in Vipavskega Križa, v naslednjih letih še obiske sosedov iz Lokavca, z Ustij, iz Velikih Žabelj, z Brij, iz Kamenj in Stomaža ter letos še Potoč in Vrtovina.

V svojem programu so snovalci pohoda zapisali, da si želijo z njim doseči najmanj štiri cilje: da se po praznikih malce razmigamo, si voščimo ob novem letu, spoznamo svojo soseščino ter da se družimo in krepimo prijateljske vezi.

Vsi, ki se pohoda udeležujemo, lahko vsem štirim ciljem pokimamo. Pohod postaja iz leta v leto bolj priljubljen in prepoznaven, o čemer priča tudi število udeležencev. Velika prednost pohoda je 'dostopnost za vse', saj obsega od 4 do 5 ur lažje hoje skozi kraje, ki so nam vsem sicer po imenu zelo znani, skozi njihove gase in čez brajde okrog njih pa naša noga redko stopi. Zato je pohodnikom vedno dobrodošla tudi razlaga zgodovinskih, geografskih, arhitekturnih in drugih zanimivosti, ki jih domačini radi predstavijo pohodnikom: letos so to vlogo prevzeli Peter Vodopivec, predsednik KS Kamnje, krajan Pavel Bratina, Vilko Brus, predsednik KS Vrtovin, in Simon Čermelj, predsednik Društva za kulturo, šport, turizem in razvoj Ortaona Vrtovin.

Uspešnih projektov ni brez že prej omenjenih požrtvovalnih posameznikov, ki znajo gledati naprej. Letos so koordinatorju prireditve, društvu Vrnivec, priskočili na pomoč člani ŠKTD Kamnje – Potoče, ki so pohodnike zjutraj z izhodišča v Kamnjah pospremili na pot (skupaj s soncem, ki je prijetno ogrevalo od prejšnjih dni premraženo Vipavsko dolino), nas na mnogih točkah okrepčali z napitki in popoldne pričakali z okusno joto. In če se nam bo leto 2015 obrnilo po vzoru letošnjega pohoda Spoznajmo soseda, potem bo gotovo zanimivo in zelo prijetno.

Bojana Pižent Kompara, foto Sara Stopar

Oglejte si tudi