Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Hospicitat o prezrtih žalovalcih

Konec meseca septembra, tik pred tednom otroka, je Slovensko društvo hospic, območni odbor severne Primorske, skupaj z Lavričevo knjižnico pripravilo drugi Hospicitat, večer, ko je tekla beseda o prezrtih žalovalcih - otrocih in mladostnikih.
Gosta - ravnatelj Srednje šole Vena Pilona iz Ajdovščine Andrej Rutar in vodja programa žalovanje otrok in mladostnikov pri Slovenskem društvu hospic Tina Sprinčnik - sta podelila razmišljanja, vedenja in izkušnje o delu in srečevanju z žalujočimi otroki in mladostniki. Stiske, s katerimi se srečujejo zaposleni v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so se pokazale tudi ob koncu srečanja, ko so spregovorili tudi obiskovalci večera in potrdili misel , da je o žalovanju otrok in mladostnikov potrebno spregovoriti in strokovne delavce o pristopih dela z žalujočimi podučiti. V Slovenskem društvu hospic nudimo pomoč otrokom in mladostnikom z individualnim, skupinskim svetovanjem, pripravo delavnic ter posebnim projektom taborom za Levjesrčne. Tridnevni tabor združi med krompirjevimi počitnicami vse otroke iz Slovenije, ki so doživeli izgubo. Skupaj med sebi enakimi otroci med petim in 18-im letom podelijo svojo žalost. Strokovni delavci pa jim med procesi pomagajo, da izrazijo čustva od žalosti, besa, jeze do smeha. Za strokovne delavce ponujamo izobraževanja in delavnice, skozi katere pridobijo veščine in znanja za ravnanja. Ob prebrani knjigi Hanni Kach Metulji otrok sta podelila gosta med številne obiskovalce svoj pogled in razmišljanja na temo, ob kateri se velikokrat tudi sami znajdemo v stiski, ko ne vemo kako pristopiti k otroku, mladostniku. Med obiskovalci smo izžrebali nagrajenko in ji omenjeno knjigo podarili, prav tako smo podarili izvod knjige Lavričevi knjižnici Ajdovščina.

Zadnji - tretji Hospicitat bo 15. novembra ob 18.30, namenjen pa običajem, ritualom in obredom. Ta večer bo gost pisatelj in zbiratelj ljudskega slovstva Franc Černigoj. Z njim se bo pogovarjal prostovoljec v Slovenskem društvu hospic Igor Vidmar.

Vse, ki žalujete vabimo, da se pridružite odprti skupini za žalujoče, ki ima srečanja vsak drugi teden v mesecu ob 16.30 na sedežu društva v Ajdovščini (Gregorčičeva ulica 20). Zaželeno je, da se predhodno najavite na 051 618 261. Nagovorimo žalost, opogumimo srce za nadaljnje korake v življenju. Za vas smo dosegljivi vsak dan od ponedeljka do petka med 8.00 in 12.00 uro na sedežu društva, za strokovno pomoč ob soočanju s težko boleznijo, umiranju lahko pokličete 031 606 309 ali preko email naslova s.primorska@hospic.si.

»Da bomo tu, ko nas boste potrebovali!«

Tamara Paravan,
koordinatorica družine v Slovenskem društvu hospic OO severne Primorske

Oglejte si tudi