Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Za zaposlitev in lastne potrebe

V marcu smo na Ljudski univerzi Ajdovščina, pred polno učilnico zainteresiranih, predstavili programe za peko različnih izdelkov. V sodelovanju z različnimi strokovnjaki, podjetjem Mlinotest in Zavodom RS za zaposlovanje smo pripravili posamezne delavnice ter 60-urni in 100-urni program usposabljanja peke kruha, potic, izdelave testenin in peciva. Daljši program nudi tudi znanja industrijske peke za zaposlitev v industriji, znanja trženja in komunikacije s kupci.
Predstavitev programov je nadgradila gospa Elvira Devetak, ki se ukvarja z različnimi zanimivimi področji, tudi s peko kruha brez kvasa. Kot pravi, smo v civiliziranih deželah v zadnjih dvesto letih sejali moko skozi čedalje gosta sita. Postajala je vedno bolj bela, škrobnata in vse siromašnejša. Za zdravje pomembne snovi, ki so v otrobih in v kalčku, smo velikodušno dajali živalim. Vedno več ljudi je hotelo jesti samo bel kruh, ki je postal celo statusni znak. Sočasno so se prav v civiliziranih deželah vedno bolj pojavljale degeneracijske bolezni: zobna gniloba, posebne oblike slabokrvnosti, presnovne motnje, srčna obolenja in motnje v krvnem obtoku. Kot svetovalka in mentorica za biodinamiko peko povezuje z znanji, ki jih je pridobila v tujini, in lastnimi izkušnjami. Udeleženci so izvedeli veliko o izbiri žit in dodatkov, peki doma in o tem, kako se odločiti in prehranjevati z naravnejšo, polnovredno prehrano. Ogledali so si praktični prikaz izdelave nastavkov za peko brez kvasa (droži) in poskusili tisti dan pečen domač kruh. Izmenjali so znanja o nastanku in pomenu ustrezne hranljive vrednosti kruha, o uravnavanju presnove, ki prepreči marsikatero bolezen, o karakteristikah posameznih žit, prednostih polnovredne moke, o primernih dodatkih za vzhajanje testa, izdelavi testa ter peki kruha, o napakah, različnih pečeh … Gostja je prinesla in na kratko predstavila tudi zanimivo literaturo, ki lahko popestri peko oz. kuhinjo: 'Kuhinja na osnovi žitaric v ritmu s tednom, Emma Graf', 'Praktični priročnik pridelave semen', 'Praktični priročnik vzgoje in nege zelišč in dišavnic'.

 

Začetek programa je predviden v aprilu, zato vse zainteresirane vabimo, da nas za več informacij pokličete na Ljudsko univerzo Ajdovščina. Odločite se lahko za delavnice ali daljši program usposabljanja, ki je primeren tako za začetnike kot tiste, ki o peki vedo več. Nudi vam nova znanja in možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije NPK izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način. Javnoveljavna listina, certifikat NPK, izkazuje poklicna znanja, spretnosti osebe na področju peke in je pogoj za registracijo dejavnosti, zato posamezniku omogoča samozaposlitev.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

 

Oglejte si tudi