Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Šolsko leto zaključili z odlično oceno pri sodelovanju, povezovanju in prostovoljstvu

V Centru medgeneracijskega učenja spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje in sožitje med generacijami, ponujamo organizirane možnosti za izmenjavo izkušenj in znanj ter druženje in aktivno preživljanje prostega časa.
Z organizacijo različnih delavnic, predavanj in dogodkov smo v sodelovanju s partnerskimi organizacijami in prostovoljci ustvarili številne priložnosti za medgeneracijsko druženje, učenje in aktivno preživljanje prostega časa. Da bi se čim bolj približali ljudem, smo številne dejavnosti izvajali tudi v okoliških krajih in na vaseh. Tako so se lahko v naše dejavnosti vključili tudi tisti, ki bi se zaradi oddaljenosti od Ajdovščine težje udeležili naših dogodkov, hkrati pa je dogajanje na vaseh postalo še bolj pestro. 

In kaj vse smo počeli? Pri načrtovanju dejavnosti smo izhajali iz interesov, želja in potreb udeležencev. Enkrat tedensko smo se dobivali z vaščani sosednjih vasi Budanj, Planine, Ustij, Dolenj in se odpravili na sprehod, ki je bil prava spodbuda za vstop v nov teden. Sprehod in druženje sosednjih vasi  so izbrale tudi »spodnje« vasi: Batuje in Črniče. Vsako sredo zjutraj smo se dobili, vaščani Črnič pred pošto, vaščani Batuj na igrišču, in se odpravili drug drugemu naproti. Zlasti prva srečanja so bila tako zanimiva, saj so mnogo udeleženci ugledali pa mnogih letih, zato je bilo vsako srečanje res veselo. Včasih smo tekmovali katerih bo več: »Batujcev« ali »Črnišcev«? Vsekakor so bili ti sprehodi prava popestritev sredine tedna, saj so bili nasmejani in res družabni. Da je gibanje res pomembno, so nam dali vedeti tudi udeleženci skupine v Dobravljah, ki so si za svojo dejavnost izbrali vaje za zdravo hrbtenico. Z njimi smo se dobivali vsak četrtek zjutraj v prostorih KS Dobravlje. Ob enostavnih, a kljub temu zelo priporočenih in koristnih vajah za hrbtenico, je potekal sproščen pogovor s smehom, ki nam je polepšal dan. Tudi z vaščani vasi Lože ter okoliških vasi smo se enkrat na mesec dobili in se odpravili na krajšo turo, ki je bila primerna za vse generacije. Ob teh dejavnostih so se vaščani še bolj povezali in se zavedali, kako pomembno je druženje in povezovanje različnih generacij. Razgibavali pa smo se tudi z udeleženci društva ŠENT: z veliko zagnanostjo in željo po aktivnem življenju smo se redno dobivali in izvajali različne dejavnosti: vaje za hrbtenico, nordijska hoja, sprehodi.

No, naše dejavnosti pa niso bile le športno usmerjene. Vsak petek zvečer smo v Centru za tretje življenjsko obdobje v sodelovanju z  Društvom upokojencev Ajdovščina organizirali družabni večer, kjer smo največkrat reševali križanke in organizirali tekmovanje v reševanju le teh. Večer smo si popestrili tudi z ostalimi družabnimi igrami: vajami za urjenje spomina, rebusi, igranjem scrabbla, šaha. Udeleženci teh dejavnosti so bili navdušeni, saj je bilo aktivno, sproščeno in malo umirjeno druženje prava popestritev za tiste, ki si želijo družabnega večera. Neformalno smo se učili tudi na društvu ŠENT, ko smo ustvarjali in izdelovali različne izdelke (zapestnice, okvirje za sliko, vaze, košarice iz servietne tehnike, risanje na skodelice..). Z ustvarjenjem različnih izdelkov smo se sprostili, kaj novega naučili in predvsem bili veseli izdelka, ki smo ga naredili sami.

Posebej ponosni smo na skupino učencev 4. razreda OŠ Danila Lokarja in člane Društva upokojencev Ajdovščina, ki so idejo o skupnem druženju ob prebiranju zgodbic nadgradili z dramsko igro. Pravljica o modrem drvarju je bila mlajšim udeležencem tako zanimiva, da so bili odločni, da jo skupaj s člani društva tudi zaigrajo. In res – nastala je enkratna dramska igra z vrhunsko sceno (ki so jo izdelali člani ŠENTa), ki so jo zaigrali že na dveh odrih. 

Različne generacije pa smo se povezale tudi na tečaju Angleščine za popotnike, ki se je odvijal v Črničah. Udeleženci so se pod mentorstvom prostovoljke učili uporabne in vsakdanje angleščine in z vsakim srečanjem so postale vezi močnejše, kar nam je dalo vedeti, da ljudje poleg učenja potrebujejo tudi prijetno druženje.

Organizirane so bile tudi računalniške delavnice, ki so se jih zlasti starejši radi udeležili in tako pridobivali znanja uporabe računalnika, zlasti uporabne možnosti interneta.

Pestrost ponudbe, ki smo jo izvajali v Centru je bila res raznolika in vsak je lahko dobil nekaj zase. Udeleženci so nam s svojo udeležbo potrdili, da je povezovanje in druženje nekaj prijetnega in sproščenega, kar lahko popestri naš vsakdan. Pridobili smo veliko novega znanja in svoje znanje radi delili z drugimi. Začela so nastajati nova prijateljstva, nove vezi in nova povezovanja ljudi različnih generacij. To nas še posebej veseli, kajti ni potrebna le polna glava znanja, temveč tudi polno srce prijetnih občutkov in teh je bilo res veliko.

Šolsko leto lahko v Centru medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina ocenimo z odlično oceno prav pri vseh predmetih. To nam lahko potrdi tudi podatek, da se je naših dejavnosti udeležilo prek 600 udeležencev, izvedli pa smo preko 80 različnih dejavnosti. Odlično oceno prejmejo za partnersko sodelovanje vse sodelujoče organizacije, za prostovoljstvo prav vsi prostovoljci ter za medgeneracijsko učenje in sodelovanje udeleženci, ki so sooblikovali pestro dogajanje v naši dolini.

Jasna Rener

Oglejte si tudi