Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Medkulturno in medgeneracijsko učenje za življenjsko uspešnost

V četrtek, 18. junija 2015, je 12 udeleženk, priseljenk iz različnih držav, uspešno zaključilo program Usposabljanja za življenjsko uspešnost Moj Korak, ki smo ga izvajali na Ljudski univerzi Ajdovščina.

Cilj  programa je pridobitev splošnega znanja in razvijanje spretnosti, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju. Program zajema paleto različnih vsebin; od pogovora  o osebni identiteti, domu in družini, delu, poklicu in trgu dela, skrbi za zdravje, vseživljenjskemu učenju, okolju in prostoru, javnemu življenju, vse do slovenske družbe, kulture in tradicije.

Učenje v programu so zaznamovali povezovanje različnih kultur in generacij. Tako so priseljenke s starejšimi domačinkami pekle slovensko potico, kuhale primorsko joto, pripravljale baklavo in seveda kuhale kavo na »lonček«. V Palah so s člani Društva upokojencev balinale. S pohodom do izvira Hublja preko Škola so doživele čudovit razgled na Vipavsko dolino. Seveda smo v programu raziskovali tudi trg dela, ozaveščali lastne kompetence, izvajali komunikacijske treninge nastopov pred skupino, se naučili brskati po internetu in poiskati obrazec za EUROPASS, si odprli e-naslove in seveda se naučili osnov, kako delati s tekstom in fotografijo. Nepozabne sledi so nam pustili obiski Pilonove galerije, Lavričeve knjižnice in Lokarjeve hiše. Obisk centralne čistilne naprave pa nam je dal temo za razmišljanje o našem odnosu do narave, ter nam usmeril pogled na položnico za komunalne storitve in zneske, ki se tam pojavljajo vsak mesec, za naša gospodinjstva. Udeležba in predstavitev skupine z »baklavo« na Paradi učenja, je bila pika na i našega druženja.

Za ljudi, ki prihajajo k nam je zelo pomembno, da spoznajo našo kulturo, da jim damo priložnost in možnost, da postanejo aktivni člani naše družbe. S programom Moj korak so se udeleženke naši družbi približale še za nekaj korakov.

Lidja Česnik Leskovec

Oglejte si tudi