Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 29.03.2017

pretežno jasno
Danes bo pretežno jasno. Na Primorskem bo čez dan prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 stopinj C.
3°C | 25°C
četrtek, 30.03.2017
6°C | 23°C
petek, 31.03.2017
7°C | 23°C
sobota, 01.04.2017
7°C | 21°C
nedelja, 02.04.2017
6°C | 21°C
Opozorila
Sreda, 29.3.2017 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
3°C
25°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vseživljenjsko učenje

Določite si svoje poslanstvo, v katero ......


VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

| |
23.09.2016      14:39
A A

Določite si svoje poslanstvo, v katero verjamete z vsem srcem in temu sledite


Ljudska univerza Ajdovščina je v mesecu maju začela z izvajanjem brezplačnih predavanj in praktičnih delavnic iz področja predelave lokalnega sadja v različne izdelke. Program, ki ga sofinancira Občina Ajdovščina, poteka v Učnem centru na Brjah.


Deli:

Začeli smo z nabiranjem teoretičnih znanj iz področja sistema HACCP, označevanja izdelkov in promocije ter trženja izdelkov iz sadja. Udeleženci so spoznali, da le dosledno upoštevanje sistemskih zakonitosti od pridelave preko proizvodnje do prodaje zagotavlja varna živila.

Trženje predstavlja eno izmed osrednjih funkcij poslovanja, ki je v zadnjih letih zelo pridobila na veljavi. Udeležencem smo izpostavili: »Določite si svoje poslanstvo, v katero verjamete z vsem srcem in temu sledite.«

Pri izvedbi praktičnih delavnic smo se osredotočili na dve skupini izdelkov, marmelade in sokove oziroma nektarje. Tako smo najprej iz marelic, pridelanih na Planini, naredili marelično marmelado. Ob tem smo spoznali osnovne zakonitosti priprave domače marmelade oziroma džema, tehnološki postopek, proces želiranja in pravilnega označevanja izdelka. Bilo je kar nekaj ročnega dela, od pranja sadja, ročnega razkoščičevanja in nato pasiranja s pomočjo pasirke, do kuhanja v kotlu. Seveda pa so sledili tudi sladki zaključki ob izdelkih. Pohvalimo lahko vse udeležence. Prav posebej so se izkazali moški udeleženci, ki so bili 'ročni' tako pri razkoščičevanju kot tudi pri mešanju v kotlu in nalivanju marmelade v kozarčke.

Na eni od praktičnih delavnic smo predelali breskve v kašo, iz katere smo naredili marmelado in nektar. Skupaj smo breskvam ročno odstranili kosti, po pasiranju pa je del skupine iz kaše pripravil breskovo marmelado. V drugi skupini so kaši dodali sladkor in vodo in tako dobili nektar, ki smo ga po toplotni obdelavi vročega napolnili v steklenice. V sredini septembra smo izdelali tudi grozdni sok iz mešanice rebule, rizlinga in muškata.

Udeleženci delavnic smo se že dodobra spoznali, saj se med ustvarjanjem najde tudi čas za deljenje izkušenj in postavljanje vprašanj, na katera z veseljem odgovarjam. Seveda brez našega glavnega mojstra Roberta, ki se najbolje znajde z upravljanjem strojev, ne bi šlo.

Želimo si, da se nam vsi, ki to berete in imate željo po učenju, izdelavi, spoznavanju izdelkov in druženju z nami, pridružite. Naslednje srečanje bo v oktobru, ko bomo spoznavali predelavo jabolk in na praktični delavnici izdelali jabolčni sok. Prosta mesta so še na voljo, zato se čim prej prijavite na spletni strani www.lu-ajdovscina.si.

Blanka Samec, vodja programa




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 184
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.