Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 27.04.2017

oblačno
Danes bo oblačno in čez dan deževno. Najmanj dežja bo na vzhodu ob meji s Hrvaško, kjer bo začelo močneje deževati šele zvečer ali ponoči. Veter bo nekoliko oslabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, v jugovzhodnih krajih do 21 stopinj C.
14°C | 16°C
petek, 28.04.2017
13°C | 18°C
sobota, 29.04.2017
8°C | 19°C
nedelja, 30.04.2017
3°C | 19°C
ponedeljek, 01.05.2017
6°C | 19°C
Opozorila
Četrtek, 27.4.2017 ob 5h
Od danes do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
14°C
16°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vseživljenjsko učenje

Določite si svoje poslanstvo, v katero ......


VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

| |
23.09.2016      14:39
A A

Določite si svoje poslanstvo, v katero verjamete z vsem srcem in temu sledite


Ljudska univerza Ajdovščina je v mesecu maju začela z izvajanjem brezplačnih predavanj in praktičnih delavnic iz področja predelave lokalnega sadja v različne izdelke. Program, ki ga sofinancira Občina Ajdovščina, poteka v Učnem centru na Brjah.


Deli:

Začeli smo z nabiranjem teoretičnih znanj iz področja sistema HACCP, označevanja izdelkov in promocije ter trženja izdelkov iz sadja. Udeleženci so spoznali, da le dosledno upoštevanje sistemskih zakonitosti od pridelave preko proizvodnje do prodaje zagotavlja varna živila.

Trženje predstavlja eno izmed osrednjih funkcij poslovanja, ki je v zadnjih letih zelo pridobila na veljavi. Udeležencem smo izpostavili: »Določite si svoje poslanstvo, v katero verjamete z vsem srcem in temu sledite.«

Pri izvedbi praktičnih delavnic smo se osredotočili na dve skupini izdelkov, marmelade in sokove oziroma nektarje. Tako smo najprej iz marelic, pridelanih na Planini, naredili marelično marmelado. Ob tem smo spoznali osnovne zakonitosti priprave domače marmelade oziroma džema, tehnološki postopek, proces želiranja in pravilnega označevanja izdelka. Bilo je kar nekaj ročnega dela, od pranja sadja, ročnega razkoščičevanja in nato pasiranja s pomočjo pasirke, do kuhanja v kotlu. Seveda pa so sledili tudi sladki zaključki ob izdelkih. Pohvalimo lahko vse udeležence. Prav posebej so se izkazali moški udeleženci, ki so bili 'ročni' tako pri razkoščičevanju kot tudi pri mešanju v kotlu in nalivanju marmelade v kozarčke.

Na eni od praktičnih delavnic smo predelali breskve v kašo, iz katere smo naredili marmelado in nektar. Skupaj smo breskvam ročno odstranili kosti, po pasiranju pa je del skupine iz kaše pripravil breskovo marmelado. V drugi skupini so kaši dodali sladkor in vodo in tako dobili nektar, ki smo ga po toplotni obdelavi vročega napolnili v steklenice. V sredini septembra smo izdelali tudi grozdni sok iz mešanice rebule, rizlinga in muškata.

Udeleženci delavnic smo se že dodobra spoznali, saj se med ustvarjanjem najde tudi čas za deljenje izkušenj in postavljanje vprašanj, na katera z veseljem odgovarjam. Seveda brez našega glavnega mojstra Roberta, ki se najbolje znajde z upravljanjem strojev, ne bi šlo.

Želimo si, da se nam vsi, ki to berete in imate željo po učenju, izdelavi, spoznavanju izdelkov in druženju z nami, pridružite. Naslednje srečanje bo v oktobru, ko bomo spoznavali predelavo jabolk in na praktični delavnici izdelali jabolčni sok. Prosta mesta so še na voljo, zato se čim prej prijavite na spletni strani www.lu-ajdovscina.si.

Blanka Samec, vodja programa




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 185
Izšla: 31.03.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
April 27 28 29 30 1 2 3 4 5 6
28.04.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Sara Renar
01.05. - 02.05.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Anne m. Christiansen + Pacino
05.05. - 06.05.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Buran
06.05. - 07.05.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Canine
28.04.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Sara Renar
29.04.2017 | Družabni dogodki
Hardcore v žilo: Mališa Bahat, Mysery for a living in Nailed in
01.05. - 02.05.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Anne m. Christiansen + Pacino
03.03. - 30.11.2017 | Tečaji in delavnice
PREDAVANJA IN DELAVNICE PREDELAVE SADJA, ZELIŠČ V UČNEM CENTRU BRJE 2017
05.05. - 06.05.2017 | Družabni dogodki
Koncert: Buran

Bodite prvi pri oddaji mnenja.